Blogisarja 1: 3D-tulostuksen alan tuoteuutuudet ja innovaatiot esillä Formnext-messuilla

Metallista valmistettu kärpänen pöydällä.
FESTOn Bionic Bee, materiaali PA1101, EOS Formiga P 110 FDR tulostin.

Vuotuiset Formnext-messut, joka on läntisen pallonpuoliskon suurin ja merkittävin materiaalia lisäävän valmistuksen (AM, Additive Manufacturing, 3D-tulostus) tapahtuma, pidettiin Frankfurtissa marraskuussa. Tapahtumaa pidetään alan vilkkaimpana viikkona, jolloin alan ammattilaiset kokoontuvat yhteen ja yritykset esittelevät uutuuksiaan.

Vaikka lähes kaikki alan johtavat kansainväliset yritykset olivat isoilla osastoilla paikalla, ikävä kyllä teollisuuden yleinen alakulo näkyi myös messuilla. Poissa olivat muun muassa Nexa3D, Ultimaker, 6K Additive, Evolve Additive ja Velo3D. GE Additive oli puolestaan ’piilossa’ uuden nimensä, Colibrium Additive, takana, ja Metal Desktop oli mukana vain toisen valmistajan osastolla. Lisäksi osa merkittävistä LSAM (Large Scale Additive Manufacturing) -valmistajista ja AM-palveluntarjoajista puuttuivat messuilta, kuten esimerkiksi Thermowood ja FIG. Tämän vuoden messuilla huomionarvoista oli kiinalaisten toimijoiden suuri määrä.

Tietysti messuilla oli silti runsaasti uusia tuotelanseerauksia ja kehittyvien ideoiden esille tuomista, sillä paikalla oli 864 näytteilleasettajaa ja 34 400 vierailijaa.

Selkeä uusi tulokas oli Xolon osastolla esitelty Xell-bioprintterin volumetrinen valmistustekniikka, jossa kappaleen muodostaminen ei perustu perinteiseen kerros kerrokselta tapahtuvaan valmistukseen. Sen sijaan geelimäiseen materiaaliin kuvataan valolla kappale, esimerkiksi muutamalla laser-säteellä, jolloin fotopolymeerinen materiaali kovettuu. Tulevaisuus näyttää valtaako volumetrinen tulostustekniikka polymeeritulostinmarkkinat.

XOLOn volumetrinen tulostin.
Kuva 1: XOLOn volumetrinen tulostin.

Toinen kiinnostava uusi tuttavuus oli kappaleiden elektroniikan tulostus. Näytillä oli metallijauhepetitekniikalla tulostettuja kappaleita, kuten työstökoneen teriä, joissa 3D-tulostusprosessin aikana oli sisään tulostettu venymäliuskoja. (kuvat 2 ja 3). Tällä tavalla voidaan  monitoroida työstökoneen toimintaa sen käytön aikana.

Fraunhoferin tulostama työkoneen teräosa, johon on sisälle upotettu 3D-tulostettu venymäliuska.
Kuva 2: Fraunhoferin tulostama työkoneen teräosa, johon on sisälle upotettu 3D-tulostettu venymäliuska.

 

Fraunhoferin tulostama työkoneen teräosa, johon on sisälle upotettu 3D-tulostettu venymäliuska.
Kuva 3: Fraunhoferin tulostama työkoneen teräosa, johon on sisälle upotettu 3D-tulostettu venymäliuska.

 

Show case-osastolla oli mahdollisuus äänestää uusista vaikuttavista AM-sovellutuksista. Hyvin mielenkiintoinen kilpaluehdokas oli uusi AMbitiosin innovatiivinen tukimateriaalien poistamismenetelmä Dry Ice Blasting-teknologia, jonka väitetään poistavan tukimateriaalit kappaleita vahingoittamatta (kuvat 3 ja 4). Menetelmä on ollut tuontantotestikäytössä jo vuoden ajan Toolcraft AG:ssa. Tekniikka korvaa manuaalisen tukimateriaalin poistamisen automatisoidulla ratkaisulla. Lisää tekniikasta löytyy Youtubesta: https://youtu.be/-2LztEMg3OE .

Kappale ennen tukimateriaalien poistamista Dry Ice Blasting-menetelmällä.
Kuva 4: Kappale ennen tukimateriaalien poistamista Dry Ice Blasting-menetelmällä.

 

Kappale tukimateriaalien poistamisen jälkeen Dry Ice Blasting-menetelmällä.
Kuva 5: Kappale tukimateriaalien poistamisen jälkeen Dry Ice Blasting-menetelmällä.

 

Lukuisten uraauurtavien maailmanensi-iltojen ja innovaatioiden myötä näyttely tarjosi ratkaisevan sysäyksen teollisen 3D-tulostustuotannon tulevalle kehitykselle, kohti parempaa tehokkuutta, tuottavuutta, ympäristöystävällisyyttä ja laajempaa sovellusaluetta. Formnext teki Frankfurtista jälleen maailmanlaajuisen materiaalia lisäävän valmistuksen ja uusimpien tuotantoteknologioiden keskuksen.

 

Teksti: Harri Laaksonen, lehtori, Teollisuusteknologia

Kuvat: Harri Laaksonen, lehtori, Teollisuusteknologia

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *