Blogisarja 2: Formnext-messuilla sai kattavan käsityksen metallien 3D-tulostuksen mahdollisuuksista

Metallinen poranterältä näyttävä kierre.
Meltio, WAAM-tekniikka.

Materiaalia lisäävän valmistuksen (AM, Additive Manufacturing, 3D-tulostus) Formnext-messuilla, jotka järjestettiin marraskuussa Frankfurtissa, oli jälleen esillä upea valikoima metallien 3D-tulostuksen eri tekniikoita ja laitteistoja. Erityisesti suorakerrostustulostustekniikan (DED, Direct Energy Deposition) järjestelmätoimittajia oli paikalla runsaasti.

Metallien 3D-tulostamiseen oli esillä lukuisia DED (Direct Energy Deposition, suorakerrostus) -laitevalmistajien laitteistoja sekä samoin LPBF/EBPBF (Laser Powder Bed Fusion/Electrobeam Powder Bed Fusion, jauhepetisulatus) -laitteistoja ja laitevalmistajia.

Farsoon oli tuonut markkinoille uuden pienen LPBF-tulostimen, FS191M:n (500 W laserilla), jonka tulostustilavuus on Φ191 x 199 mm. Mielenkiintoiseksi sen teki tulostimen hinta, joka oli alle 100 000 euroa. Messuilla esiteltiin myös Farsoonin toukokuussa lanseerattu suuri LPBF-tulostin, FS811M, joka tulosti messuilla osia alumiiniseoksista kymmenellä 500 W laserilla. Tulostimen tulostustilavuus on 840 x 840 x 960 mm.

Metallin jauhepetitulostimien valmistaja Nikon SLM ei esittänyt niinkään mullistavia uutuuksia, vaan esillä oli enemmänkin suuria tulosteita (Kuva 1). SLM on myynyt uuden sukupolven massiivisia NXG 600 -tulostimia yli 50 kappaletta. NXG 600 -tulostimissa on 12 laseria, ja tulostusalueen koko on joko 600x600x600 mm tai 600x600x1500 mm.

Nikon SLM NXG 600 tulostin, materiaali CP1 alumiiniseos.
Kuva1: Nikon SLM NXG 600 tulostin, materiaali CP1 alumiiniseos.

Meltion osastolla oli paljon kiinnostavaa nähtävää. DED-teknologialla valmistettujen tulosteiden laatu oli häikäisevän hyvä. Uusi tuotelanseeraus oli Meltio Engine Blue DED Integration Kit (WAAM Wire Arc AM, 1000 W x 9 direct diode lasers) – tulostinratkaisun esittely (Kuva 2).

Meltion metallilankatulostinjärjestelmä Meltio Engine Blue DED Integration Kit (WAAM, laser) toiminnassa ABB-käsivarsirobottisolussa.
Kuva 2: Meltion metallilankatulostinjärjestelmä Meltio Engine Blue DED Integration Kit (WAAM, laser) toiminnassa ABB-käsivarsirobottisolussa.

Cranfieldin yliopistosta lähtöisin oleva WAAM3D oli näyttävästi esillä tuoden messuille patentoimansa Cold-Wire Gas Metal Arc (CWGMA) -tekniikan, jonka avulla voidaan tulostaa jopa 15 kg/h terästä sekä alumiini-, nikkeli- ja kupariseosteita. Tulostustilavuus on jopa 2 x 2 x 2 m (2100 kg) (Kuva 3).

Lincoln Electric DED (WAAM) putkiyhde.
Kuva 3: Lincoln Electric DED (WAAM) putkiyhde.
MX3D DED (WAAM) tulostama venttiili, paino 750 kg, materiaali ER70-6 terässeos, tulostusaika 180 h.
Kuva 4: MX3D DED (WAAM) tulostama venttiili, paino 750 kg, materiaali ER70-6 terässeos, tulostusaika 180 h.

WAAM3D esitteli uutta WAAM (Wire Arc AM) -laitteistoon soveltuvaa ohjelmistoaan, joka on myös saatavilla stand-alone-versiona. Tämä tarkoittaa, että ohjelmiston voi hankkia oman WAAM-laitteiston ohjaukseen ilman, että olisi tarvinnut hankkia WAAM3D:n laitteistoa.

Viime vuoden Formnext-messujen tapaan esillä oli jauhepetitekniikalla ja DED-tekniikalla valmistettuja monimetallitulosteita. Näiden todellinen teollinen käyttömahdollisuus ei kuitenkaan tullut vakuuttavasti esille esillä olleiden demo-kappaleiden osalta.

Henkilökohtaisella messuagendalla oli tutustua laitteistoihin, jotka poistavat metallijauhetta tulostetuista kappaleista. Vaikka useita laitteistoja olikin esillä, valitettavasti mitään todella uutta, innovatiivista tai täysin automatisoitua järjestelmää ei löytynyt.

Formnext-messut tarjosivat jälleen erittäin kattavan yleiskatsauksen niistä 3D-tulostuksen teollisuuden teknologioista, joihin alan kehitystyö on tällä hetkellä keskittynyt.

 

Teksti: Harri Laaksonen, lehtori, Teollisuusteknologia

Kuvat: Harri Laaksonen, lehtori, Teollisuusteknologia

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *