Matkan pääasiallisena tarkoituksena oli verkostoitua St. Pölten AMKin ja muiden kv-viikolle osallistuneiden kanssa. Merjan ja Irjan mielenkiinnon kohteena olivat erityisesti sote-alan tutkinto-ohjelmat. Osallistujia kv-viikolla oli 11:sta maasta. Tähän joukkoon sisältyi 16 eri organisaatiota.
St. Pölten AMK pähkinänkuoressa
Koulu sijaitsee kauniin St. Pöltenin kaupungin keskustan tuntumassa ja voisipa melkein sanoa, että Wienin naapurissa, sillä matka Wienistä St. Pölteniin taittuu kätevästi junalla 25:ssä minuutissa. Koulu on perustettu v. 1993. Opiskelijoita siellä on 4000 ja vakituista henkilökuntaa 450. Kandidaatin tutkintoon valmistavia tutkinto-ohjelmia on 15 ja maisteriohjelmia 16. St. Pölten AMKin erikoisaloina painottuvat Media, informaatio ja kommunikaatio, Digitaalinen yhteiskunta ja Integroitu liikkuvuus. Sote-alan yamk-tason tutkinto-ohjelmat ovat Digital Healthcare ja Social Work. Koulu on yksi tutkimusorientoituneimmista ammattikorkeakouluista Itävallassa ja he tekevät kiinteää yhteistyötä työelämän kanssa.

Kv-viikon anti
Kv-viikon sisältö oli hyvin ajankohtainen kaikille osallistujille. Keskeisimmät aiheet käsittelivät tutkimuksellisten valmiuksien kehittämistä (capacity building); miten se määritellään ja mitä se tarkoittaa opetuksessa ja oppimisessa. Mielenkiinnon kohteena oli myös, kuinka mukautetaan tutkimustoiminta niin, että siihen saadaan mukaan myös kansalaisia. Lisäksi professori Dagmar Monett (Berlin School of Economics and Law) alusti aiheesta, miten vahvistetaan tutkimusta ja koulutusta yhteistyössä korkeakoulujen ja työelämän kumppanuuksien kanssa. Alustuksen jälkeen työskenneltiin työpajoissa, joissa ideoitiin keinoja tällaisen yhteistyön edistämiseksi. Aihe herättikin meidät pohtimaan, miten tämä meillä TAMKissa toteutuu ja miten yhteistyötä työelämän kanssa voitaisiin entisestään kehittää varsinkin opinnäytetöiden ja hankkeiden osalta.
Työskentelymuotoina kv-viikolla olivat alustukset käsiteltävistä aiheista, jonka jälkeen työskentelyä jatkettiin työpajoissa. Tämä osoittautuikin vallan mainioksi tavaksi perehtyä a) käsiteltävään aiheeseen, b) tehdä monikulttuurista yhteistyötä ja c) verkostoitua. Voimmekin todeta, että saavutimme kv-viikolle asettamamme verkostoitumistavoitteen.

Tunnelmia matkan varrelta
Kokonaisuudessaan tunnelma kv-viikolla oli hyvin inspiroiva ja antoisa. Sykähdyttävää ja toivoa antavaa oli tapaaminen ukrainalaisten kollegoidemme kanssa. Se sai meidät havahtumaan, että jopa sodan kauhujen keskelläkin koulutus ja tutkimus elävät ja erityinen kiitos siitä heille, jotka jaksavat viedä niitä eteenpäin.
Tiiviiden päivien jälkeen toki ehdimme myös tutustua kaupunkiin. Jälleen kerran maailma osoittautui pieneksi, sillä sattumalta kohtasimme suomalaisen opettajan, joka työskentelee paikallisessa ammattiopistossa. Häneltä saimmekin kattavan kuvauksen itävaltalaisesta koulutusjärjestelmästä. Kirsikkana kakun päällä olivat ihastuttavat joulutorit niin St. Pöltenissä kuin Wienissäkin, niiden myötä pääsimmekin latautumaan joulun tunnelmaan ennen kotiinpaluuta.
Teksti:
Merja Kanervisto-Jokinen, lehtori, tutkintovastaava, TAMK, merja.kanervisto-jokinen@tuni.fi, ORCID 0009-0004-6366-5170
Irja Nieminen, lehtori, TAMK, irja.nieminen@tuni.fi, ORCID 0000-0003-1941-4433
Kuvat:
Kuva 1: Merja Kanervisto-Jokinen
Kuva 2: Irja Nieminen
Kuva 3: Irja Nieminen
Kommentit