Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) UAV Namibia -hankkeen tavoitteena on perustaa Namibiassa koulutusohjelma UAV- ja drone-teknologiassa. Tämä tukee Radai Oy:n liiketoimintakumppanuushanketta, jonka tavoitteena on tarjota geofysikaalisia mittaus- ja kuvantamispalveluita kaivosalan toimijoille. Radai Oy on kehittänyt magneettikenttämittausjärjestelmän, joka voidaan integroida miehittämättömiin ilma-aluksiin.
Koulutusohjelma suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä paikallisten kumppaneiden, kuten Namibian koulutusviranomaisen (NTA), Namibian tiede- ja teknologiayliopiston (NUST) ja siviili-ilmailuviranomaisen (CAA) kanssa. Hanke edistää myös kestävää mineraalitutkimusta, joka on Radai Oy:n keskeinen asiantuntemus.
Matkat Namibiaan
Ensimmäinen ryhmä vieraili Namibiassa touko-kesäkuussa 2024. Vierailun aikana tutustuttiin NUSTin toimintaan ja neuvoteltiin koulutusohjelman käynnistämisestä. Lisäksi kartoitettiin yhteistyötahoja ja pohdittiin jatkohankeideoita. Toinen matka Namibiaan toteutettiin elo-syyskuussa, jolloin syvennettiin opintoja ja rekisteröitiin dronekalustoa paikallisten vaatimusten mukaisesti.
Hankkeen saavutukset
UAV Namibia -hanke on tukenut NUSTia dronelaitehankinnoissa ja edistänyt drone-teknologian käyttöä Namibiassa. Hankeryhmä on tuottanut seitsemän jatkohankeideaa ja edistänyt TAMKin koulutusosaamisen vientiä. Hankkeessa ovat mukana projektipäällikkö Jouni Viidanoja, Antti Perttula, Kari Naakka, Joni Nieminen, Aki Martikainen ja Jani Katajisto.
Yhteistyö ja tulevaisuuden näkymät
Hanke liittyy AiRRHow-projektiekosysteemiin, joka sisältää Finnpartnershipin liiketoimintakumppanuus- ja tukiprojekteja. UAV Namibia -hanke on avannut uusia mahdollisuuksia drone-koulutuksen laajentamiselle myös muihin Afrikan maihin, kuten Somaliaan.
Kuvia ja kokemuksia
Vierailu Keetmanshoopissa, jossa sijaitsee käyttämätön lentokenttä, oli yksi hankkeen kohokohdista. Keskustelut kaupungin johdon kanssa koulutuksen kehittämisestä ja dronelennätyksen käynnistämisestä olivat erittäin hedelmällisiä.
UAV Namibia -hanke on osoitus siitä, miten kansainvälinen yhteistyö ja innovatiivinen teknologia voivat yhdistyä kestävän kehityksen ja koulutuksen edistämiseksi.
Kuvassa Keetmanshoopin kaupungin johtoa ja edustajia, sekä TAMKin hanketyöryhmästä projektipäällikkö Jouni Viidanoja, Antti Perttula ja Kari Naakka.
Hankkeen nettisivut löytyvät
täältä.
Teksti: Jouni Viidanoja
Kuva: Jani Katajisto
Kommentit