Hallitusosaamista ja osaamista hallitukseen

Katsokaa verbiä! Strategia ei ole kolmen vuoden välein tapahtuva hulluus. Toimii, kuin Slushin pitch. Johtamisen johtamista ja 3F. Ei ehkä heti tule mieleen, että yllä olevat liittyvät yrityksen hallitustyöskentelyyn. Hyödynsin mahdollisuutta kehittää omaa osaamistani ja laajentaa verkostoja. Osallistuin HUBSin järjestämälle Tulevaisuuden hallitusosaaminen -opintojaksolle. Edellä mainittujen lauseiden ja knoppien lisäksi koin pari yllätystä, sain myös monta oppia sekä paljon pohdittavaa.

Hallituksella on vastuuta – painaako se?

Vastuu painaa aina, mutta siitä ei pidä ottaa paineita. Hallitustyöskentely on työtä siinä missä muukin työ. Asetelma on sikäli erilainen, että hallituksessa johdetaan johtamista, ja katsotaan mieluummin tulevaisuuteen ja pyritään ennakoimaan sitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Yrityksen hallituksella on kaikkiaan noin kaksisataa tehtävää, joista selviää kuitenkin tekemällä. Strategiatyö ja kehittäjän rooli ovat kuitenkin ne tärkeimmät. Monet yritysesimerkit ja asiantuntijat kertovat siitä, että hallitustyö on lopulta varsin arkista, mutta kuitenkin palvelutehtävä yrityksen tai organisaation parhaaksi. Diversiteetti ja erilaiset osaajat hallituksessa ovat hyväksi. Silloin työ on mielekästä ja merkityksellistä, mikä motivoi todella paljon. Parasta tietysti on, jos henkilökemiat kohtaavat ja hauskaakin saa olla.

Arvostan arvoja

Vastuullisuus ja kestävyys kuuluvat olla tämän päivän yrityksillä jo olennaisena osana toimintaa. Viherpesulla tai tyhjillä korulauseilla alkaa olla lyhyet jäljet sekä hallitustyössä että yrityksen menestyksessä. Vastuullisuuden pitää olla aitoa. Erityisesti mieleeni jäi yritys, joka oli strategiassaan nostanut oman henkilöstönsä hyvinvoinnin ykkösprioriteetiksi. Vasta sen jälkeen tulivat asiakaskokemus ja muut yrityksen toiminnot. Henkilöstön hyvinvointi on kuitenkin tärkeä mittari siitä, miten yrityksellä menee tulevaisuudessa.

Toinen esimerkki liittyi yritykseen, jonka koko toiminta perustui vahvalle arvopohjalle luoda kestäviä liikkumisen ratkaisuja hiilineutraalisti, rehellisesti ja suoraselkäisesti pitäen huolta asiakkaasta ja henkilöstöstä. Näistä periaatteista ei anneta tuumaakaan periksi, vaan yrityksen tavoitteet pidetään kunnianhimoisina. Tämä heijastuu myös hallitustyöskentelyyn, sillä hallitukseen ei hyväksytä ketään, kuka ei omaksu ja halua edistää yrityksen arvoja. ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) -asiat eivät ole yrityksen tai hallituksen toiminnasta erillisiä asioita, vaan elementaarinen osa tämän päivän liiketoimintaa. Mikäli näillä ehdoilla tehdään liiketoimintaa, se on aidosti kestävää kaikilla kestävyyden osa-alueilla arvioituna.

Entä ne yllätykset?

Jotkut oikeasti haluavat hallitukseen. On olemassa hallitusammattilaisia, jotka todellakin ovat aidosti innostuneita, kiinnostuneita ja heillä oli runsaasti kokemusta hallitustyöskentelystä. Lisäksi aito ammattilainen ymmärtää sen, milloin on aika luopua ja antaa tilaa muille. Tämä aika on silloin, kun koetaan ettei ole enää uutta annettavaa.

Lopuksi ne knopit

Johdannon sloganit ja sanonnat ansaitsevat selityksen. Niitä on hyvä viljellä

  • 3F eli friends, family and fools on pahimmillaan erittäin huono yhdistelmä hallituksessa. Osaaminen, motivaatio ja sitoutuminen yritykseen merkitsevät paljon.
  • Katsokaa verbiä! … ja ymmärtäkää, mitä se merkitsee. Hallituksen tehtävänä on huolehtia monista asioista, mutta se ei tarkoita sitä, että ne tehdään kaikki itse.
  • Strategia ei ole kolmen vuoden välein toteutuva hulluus. Strategia on ymmärrettävä, riittävän yksinkertainen ja tarvittaessa ajan tarpeeseen muovautuva. Opiksi itse kullekin organisaatiolle…
  • Hallitustyöskentely on johtamisen johtamista. Hallitus tilaa ja toimitusjohtaja tuottaa tilauksen mukaan. Parhaimmillaan tämäkin on tiimityötä. Ja kun kaikki sujuu, kuin Slushin pitchi, ovat asia silloin erittäin hyvin, ellei jopa erinomaisesti.

Teksti: Eeva-Liisa Viskari, Impact Area Leader, Uudistava oppiminen ja yhteistyö, TAMK
Kuva: Pixabay

 

 

 

 

Kommentit

Hyvä tiivistys Eeva-Liisa. Iso kiitos Hallituspartnerut ry:lle ja Fureboard ry:lle jo viisi vuotta jatkuneesta yhteistyöstä opintojakson järjestämisessä. Puhujat ovat aina olleet täyttä timanttia ja oppimistulokset tällaisia käytäntöön vietäviä oivalluksia. Tammikuussa 2023 taas uudella ryhmällä liikkeelle!

Marika Vuorenmaa

17.3.2022 09:55

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi