Suomen kielen ja viestinnän opettajana yhteiskunnallisten haasteiden äärellä

Nainen puhumassa lavalla mikrofoniin.
Kirjailija ja kouluttaja Laura Niemen esitys.

Ammattikorkeakoulujen suomen kielen ja viestinnän opettajien valtakunnallinen verkosto (Suvi-verkosto) täytti viime vuonna 20 vuotta. Verkostossa on yli 200 jäsentä ja edustajia kaikista Suomen ammattikorkeakouluista. TAMKia verkostossa edustaa Suvi-lehtori Lotta Markkula.

Metropolia-ammattikorkeakoulussa viime syksynä järjestetyssä Suvi-juhlaseminaarissa vaihdettiin ajatuksia suomen kielen nykytilasta ja asemasta muuttuvassa kielimaisemassa ja esiteltiin verkoston vaiheita. Tämän vuoden ensimmäisessä Suvi-webinaarissa pohdittiin Suvi-opettajien roolia yhteiskunnallisten haasteiden äärellä ja työstettiin suomen kielen ja viestinnän amk-opetuksen visiota.

Juhlaseminaarissa kirjailija ja kouluttaja Laura Niemi kertoi työelämän kielenkäytön tyhjenemisestä ja kannusti pohtimaan, mitä ammattikorkeakoulut voisivat asialle tehdä. Esimerkiksi sana digikelkka kuulostaa nokkelalta, mutta olisi myös aiheellista pysähtyä miettimään, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan. Työelämän jargonin tulkinta jätetään liian usein kuulijalle, jolloin väärinymmärryksiltäkään ei voida välttyä.

Suomen kielen professori Jari Kotilainen Helsingin yliopistosta totesi, että kieliasioista uutisointi on usein valikoivaa ja mediassa kielestä välittyy liian yksipuolinen ja negatiivissävytteinen kuva; voidaan kiistellä jopa vuosikausia sallituista sanamuodoista kuten ”alkaa tekemään” vai ”alkaa tehdä”, vaikka huomiota pitäisi kiinnittää laajempiin ilmiöihin, joiden hyväksi olemme jo tehneet paljon työtä ja joihin tulevaisuudessakin tulee keskittyä, esimerkiksi suomea toisena ja vieraana kielenä puhuvien tukemiseen kielen oppimisessa ja kotoutumisessa.

Mies puhumassa lavalla mikrofoniin.
Professori Lari Kotilainen, HY.

Juhlavuoden jälkeenkin Suvi-verkosto jatkaa aktiivista kehittämistyötään. Suvi-opettajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille järjestettiin helmikuussa avoin Suvi-webinaari. Linjoille kokoontuikin yli 100 osallistujaa ja webinaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja Suvi-opettajien asemasta yhteiskunnallisten ilmiöiden ja haasteiden äärellä.

Helsingin yliopiston suomen kielen professori Tiina Onikki-Rantajääskö korosti ammattikorkeakoulujen roolia suomen kielen aseman vahvistajana muuttuvassa yhteiskunnassa. Onikki-Rantajääskö painotti selkokielisyyden merkitystä; jokaisella tulee olla mahdollisuus olla osallisena ja vaikuttaa.

Onikki-Rantajääskö teki viime vuonna laajan selvityksen suomen kielen asemasta. Suomi osallisuuden kielenä: selvitys suomen kielen tilasta Suomessa 2020-luvun puolimaissa
-julkaisu perustuu Kansalliskielistrategiaan sekä yli 250 asiantuntijan kuulemisiin ja haastatteluihin. Selvityksessä kuultiin Suvi-verkoston ääntä sekä hyödynnettiin ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opetuksen käytäntösuosituksia (2023). Selvityksen tulokset ovat merkittäviä ja suomen kielen asema todetaan hyväksi. Selvityksessä esitetään myös suosituksia suomen kielen aseman tukemiseksi tulevaisuudessa erilaisin keinoin.

Nainen katsomassa ulos terassilta.
Aurinkoinen seminaaripäivä Metropoliassa.

Webinaarissa Ulla Korvenpää, Mariya Loginova ja Milja Manninen Xamkista esittelivät työelämän kanssa yhteistyössä toteutettuja kielikoulutuksia, mikrokursseja. Mikrokurssit on räätälöity yrityskohtaisesti, ja ne tarjoavat työyhteisön suomenkielisille jäsenille työkaluja tukea maahansaapuneiden kielenoppimista työyhteisössä.

Juhlaseminaarilippuja pöydällä.
Kakkukahvien aika juhlaseminaarissa.

Suvi-opettajat kokoontuivat webinaarissa myös pohtimaan uudistettavaa suomen kielen ja viestinnän amk-opetuksen visiota. Uudistettu visio julkistetaan vuoden 2025 aikana. Verkoston tämän vuoden tavoitteena on myös tiivistää yhteistyötä muiden amk-kieliverkostojen sekä korkeakoulujen johto- ja esihenkilöiden kanssa.

Teksti: Annina Korpela ja Lotta Markkula

Kuvat: Lotta Markkula

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *