Uudet opiskelijat uuden äärellä

Tänäkin syksynä moni uusi opiskelija aloittaa amk-opinnot. Tampereen ammattikorkeakoulussa aloittaa noin 2 200 uutta opiskelijaa, joista reilut 250 aloittaa ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa.

Opiskelijoiden joukko on kirjoltaan vaihtelevaa niin opintotaustojen kuin ikienkin puolesta. Osa on opiskelemassa ensimmäistä tutkintoaan, osa kehittämässä nykyistä osaamistaan ja osa vaihtamassa kokonaan uudelle alalle. Kaikille on kuitenkin yhteistä, että edessä olevan opintojen aloitus jännittää ja tuo mukanaan paljon muistettavaa ja tehtävää sekä uutta sisältöä elämään.

Uuden opiskelijan muistilista

Nykyisin uusille opiskelijoille on tarjolla koulujen kattavat sivustot: opinto-oppaat ja opiskelijan intrat täynnä uuden opiskelijan ohjeita ja muistilistoja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon opintojen alkaessa. TAMKin uusille opiskelijoille ohjeet löytyvät opinto-oppaasta https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/tamk-opiskelijan-opas erikseen eri hakujen kautta opiskelupaikan saaneille opiskelijoille.

Hoidettuasi isot asiat, opiskelupaikan vastaanottaminen, toimeentulo, asuminen, liikkuminen ja terveydenhoito (muista maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelalle oma-aloitteisesti) kuntoon pääset miettimään muita opintoihisi ja opiskeluelämään liittyviä asioita. Koulun ja tutkinto-ohjelmasi järjestämiin aloitus- eli orientoiviin päiviin kannattaa ehdottomasti osallistua paikan päällä. Näin et jää paitsi koulun tiloihin, tutkinto-ohjelmaasi tai opiskelijakavereihisi tutustumisesta etkä tiivistä tietopaketista, joka käydään läpi ensimmäisten koulupäivien aikana. Jos olet hankkinut jo koulun käyttäjätunnukset ennakkoon ja tutustunut esim. opinto-oppaaseen ja koulutuksesi sisältöön lähtee opinnot osaltasi vieläkin sujuvammin käyntiin.

Oppiminen on tärkeintä

Useissa korkeakouluissa varsinaiset opinnot aloitetaan lyhyellä pakollisella perehdytyskurssilla Moodlessa. Tämä kurssi sisältää yleensä tietoa mm. opintojen suunnittelusta, eri tietojärjestelmistä, aiempien osaamisten ja opintojen hyväksilukemisesta ja opiskelijan ohjauspalveluista, jotka tulevat lisää tutuiksi pikkuhiljaa. Kaikkea ei tarvitse sisäistää heti vaan apua saa kyllä myöhemminkin. Tärkeintä on innostunut ja itseohjautuva asenne sekä ajanhallintataidot. Niillä pääset varmimmin kohti tavoitteitasi. Pidä siis opinnot etusijalla, mutta muista lähestyä opiskelua omasta, yksilöllisestä tulokulmasta. Mieti millainen oppija olet ja miten omaksut helpoiten uutta. Tärkeintä ei ole se, mitä tulevana työntekijänä osaat vaan se, että pystyt soveltamaan kaikkea oppimaasi työelämässä ja olet kiinnostunut jatkuvasta oppimisesta. Satsaa siis omaan oppimiseen ja osaamisen kehittymiseen koko opintojen ajan.

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu

Tärkeä työväline opintojen suunnitteluun on HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma. Sen avulla oman opiskelun päämäärät selkeytyvät, opintoja on helpompi suunnitella pitkäjänteisesti ja se auttaa opintojen etenemisen seuraamisessa. Ensimmäinen versio on alustava ja suunnitelmaan kannattaa palata säännöllisesti opintojen edetessä. Pelkkä suunnitelma ei tietenkään riitä vaan opiskelu tulee myös aloittaa ja toteuttaa suunnitelman mukaisesti. Ensimmäinen opiskeluvuosi on erittäin tärkeä ja sillä luodaan pohja jatkolle. Huolehdi siis, että suoritat kaikki tutkintoosi kuuluvat pakolliset opinnot ajallaan. Tämä helpottaa opinnoissa etenemistä ja tulevaa valmistumista tavoiteaikataulussa.

Menestystä opintoihin niin uusille kuin jatkaville opiskelijoille!

 

Teksti: Sirena Rainamaa, erikoissuunnittelija, Liiketalous ja media -osaamisyksikkö, TAMK

Kuva: www.pexels.com

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi