Aiheen ja toimeksiantajan löytäminen
Aiheen löytäminen tai valitseminen on kenties koko opinnäytetyöprojektin kinkkisin vaihe! Aihetta ei kannata odotella annettuna toimeksiantajalta tai harjoittelupaikasta. Yrityksillä ei monestikaan ole aikaa syventyä asiaan riittävästi, joten opinnäytetyön tekijän pyyntöön ilman otsikkoehdotuksia on helppo sanoa ei. Lähde sen sijaan pitchaamaan itseäsi potentiaaliselle toimeksiantajalle aina muutaman otsikkoehdotuksen kera. Vaikka niistä mikään ei suoraan olisi yritykselle sopiva, niiden pohjalta voi keskustelun aikana nousta uusia ideoita ja suuntaviivoja yhteistyölle.
Sopivien otsikkoehdotuksien jäljille pääset esimerkiksi listaamalla 20–40 yksittäistä opiskelualaasi ja omiin mielenkiinnonkohteisiisi liittyvää taitoa tai teemaa, joita haluaisit kehittää tai tutkia lisää. Opinnäytetyö on myös loistava mahdollisuus erikoistua tai näyttää omaa ammattitaitoa. Mikäli opinnot eivät ole tarjonneet omiin urasuunnitelmiisi nähden riittävästi teoriatietoa jostain spesifistä, mutta oman tulevaisuuden urasi kannalta merkittävästä aiheesta, voit itse vahvistaa tätä osaamista vielä opinnäytetyösi avulla.
Aihe-ehdotus Wihiin
Heti kun olette saaneet toimeksiantajan kanssa alustavat opinnäytetyön raamit sovittua, kirjaa nämä tiedot Wihiin. Näin opinnäytetyövastaava voi etsiä sinulle oman ohjaajan, joka auttaa vielä kiteyttämään, kirkastamaan tai rajaamaan aihetta. Ohjaaja toimii ulkopuolisina silminä aiheelle ja varmistaa, että työ ei paisu liian laveaksi tai jää turhan kapeaksi tai pinnalliseksi.
Toukokuu on mainio aika aihe-ehdotuksen kirjaamiseen. Näin ehdit saamaan työllesi ohjaajan ja tapaamaan hänet vielä ennen kesälomaa ja allekirjoittamaan opinnäytetyösopimuksen. Vaikka et kesäloman aikana kirjoittaisi riviäkään opinnäytetyötä, aihe silti muhii aivoissasi ja alat huomaamaan podcasteja, artikkeleita, kirjoja ja potentiaalisia haastateltavia opinnäytetyöhösi, ja pääset heti lomien jälkeen aloittamaan työn toden teolla.
Opinnäytetyösuunnitelman tekeminen
Ohjaajasi pyytää todennäköisesti ensimmäisen tapaamisen jälkeen sinua tekemään opinnäytetyösuunnitelman. Se on dokumentti, jossa kerrot työsi ääriviivat: mitä tutkit tai kehität, mikä on opinnäytetyösi muoto tai käyttämäsi metodi, mistä näkökulmasta katsot aihetta ja minkälaisia lähteitä aiot käyttää. Hyvin tehty opinnäytetyösuunnitelma käy usein myös pohjaksi tiivistelmälle ja johdannolle. Kehittämistyön menetelmät-kirjasta tai muusta vastaavasta opinnäytetyökirjallisuudesta on iso apu suunnitelmaa tehdessä.
Monilla tutkinto-ohjelmilla on myös oma Moodle opinnäytetyön tekijöille, joka tarjoaa vinkkejä, linkkejä apukysymyksiä opinnäytetyön suunnitteluun. Kokemuksieni mukaan hyvä suunnitelma myös vähentää merkittävästi opinnäytetyöahdistusta. Kun asia on paperilla, niin on helppo tarttua toimeen!
Paljon tsemppiä opinnäytetyösi käynnistämiseen!
Kirjoittaja Miina Kivelä on kolmannen vuoden markkinoinnin ja myynnin opiskelijoiden tuutoropettaja ja liiketalouden opinnäytetöiden ohjaaja. Hän on kirjoittanut itse kaksi opinnäytetyötä vuosina 2008 ja 2016.
Kuva: Milk-Tea, Unsplash
Kommentit