Kieli- ja kulttuurikylvyssä Ruotsissa

Ruotsalainen puheviestintä ja ruotsalainen yrityskulttuuri olivat teemana maaliskuisella, kolmen korkeakoulun yhteisellä vaihtoviikolla, johon osallistui viisi opiskelijaa TAMKista.

Nordplus-rahoitteisessa, TAMKin johtamassa vaihtoyhteistyössä kumppanikorkeakouluina ovat Halmstadin yliopisto Ruotsissa sekä Tarton yliopisto Virossa. Keväisenä kohtauspaikkana oli Halmstad 20.–24.3.2023.

Kyseessä on kymmenen vuotta vanha projektiverkosto, jossa kukin korkeakoulu on vastuussa vaihtoviikon järjestämisestä joka kolmas vuosi. Tällä kertaa vaihtoviikon teemana oli ruotsalainen puheviestintä sekä ruotsalainen yrityskulttuuri. Opetuksen hoitivat Halmstadin yliopistosta valmistuvat kieltenopettajaharjoittelijat omien, kokeneiden kouluttajiensa valvonnassa. Tulevat opettajat saivat näin arvokasta opetuskokemusta.

Vuoden 2023 vaihtoviikon käytännön valmistelut alkoivat TAMKissa jo marraskuussa 2022, jolloin järjestettiin avoin haku tutkintoruotsin suorittaneille eri koulutusalojen opiskelijoille. Vaihtoviikolle valittiin lopulta viisi opiskelijaa. Lisäksi mukaan lähti kaksi TAMKin ruotsinopettajaa.

Vaihtoviikon aikana opiskelijat pitivät kahta päiväkirjaa: matkapäiväkirjaa sekä kielellisiin havaintoihin liittyvää päiväkirjaa. Ennakkotehtävänä TAMKin opiskelijat valmistivat esitelmän, jossa he vertailivat suomalaista ja ruotsalaista yrityskulttuuria ja esittivät havaintonsa muille osallistuville opiskelijoille viikon alussa.

Nordplus Korkeakoulutus -ohjelma tukee korkeakoulujen opettajien ja opiskelijoiden pohjoismaista ja baltialaista liikkuvuutta sekä kansainvälistä yhteistyötä. Nordplus myöntää vuosittain noin 9,8 miljoonaa liikkuvuuteen ja projekteihin.

Yleiset Nordplus-tavoitteet kaudelle 2023–2027 ovat

  • vahvistaa ja kehittää pohjoismaista ja baltialaista koulutusyhteistyötä,
  • edistää koulutusjärjestelmien laatua ja elinikäistä oppimista osallistuvissa Nordplus-maissa,
  • parantaa koulutukseen liittyvää liikkuvuutta,
  • osallistua koulutusyhteistyöhön,
  • edistää pohjoismaisten kielten osaamista,
  • edistää pohjoismaisten ja balttilaisten kielten ja kulttuurien ymmärtämistä.

Vaihtoviikko sisälsi aamupäivisin oppitunteja, keskusteluja ja harjoituksia ja iltapäivisin yritysvierailuja.

Yritysvierailukohteet:

HighFive on kohtaamispaikka kaikille, jotka haluavat perustaa yrityksen tai kehittää yritystään.

Fab Lab Halmstad on yksi Halmstadin yliopiston laboratorioista. Siellä työskentelee opiskelijoita, tutkijoita, yrityksiä, joiden intohimona on innovaatio ja tutkimus.

CatFish on innovatiivinen tapa seurata veden laatua Halmstadin yliopistossa. Ensisijainen tarkoitus on hyödyntää kehittyneitä teknologioita, kuten tekoäly- ja droonitekniikkaa, sekä tallentaa, analysoida ja visualisoida korkealaatuista, reaaliaikaista vesistödataa. Viime kädessä pyritään lisäämään yleisön veden laatuun liittyvää tietoisuutta ja auttamaan viranomaisia päätöksenteossa.

Getinge on maailman johtava toimittaja terveydenhuollon ja sairaanhoidon lääke- ja laboratorioteollisuuden alueella. Tuotevalikoima kattaa desinfioinnin, steriloinnin ja dokumentoinnin sekä huollon ja konsultoinnin.

Halmstadin linna sijaitsee Hallannin läänissä, kauniilla paikalla Nissan-joen vieressä, vajaan kahden kilometrin päässä merestä. Kun linna rakennettiin 1600-luvun alussa, Halmstad oli osa Tanskaa.

Hallannin läänin kuvernööri on Hallannin läänin lääninhallituksen päällikkö ja toimikautensa ajan myös Halmstadin linnan kuvernööri.

Hallannin taidemuseo sijaitsee Norre Katts -puiston sisällä Halmstadin keskustassa. Museossa on laaja paikallinen taidekokoelma ja tarjolla jännittäviä näyttelyitä ja ohjelmaa kaikenikäisille.

Oppituntien, yritysvierailujen ja retkien lisäksi paikalliset opiskelijat järjestivät TAMKin ja Tarton opiskelijoille monipuolista iltaohjelmaa. Opiskelijamme pääsivät tutustumaan muun muassa osakuntien toimintaan paikallisella Ylioppilastalolla.

Kirjoittajat:
Joni Sallila ja Reijo Mäkelä toimivat lehtoreina TAMKin Pedagogiset ratkaisut ja kulttuuri -yksikössä

Kuva: Reijo Mäkelä

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi