Muusikolla on usein toiveita, jotka vaativat toteutuakseen viiveettömän videoyhteyden. Solisti toivoo lisää harjoituskertoja orkesterin kanssa ennen konserttia, opiskelija haluaa osallistua opetukseen vaikkapa kotoa tai muusikko äänitystilaisuuteen ilman matkustamista. Ehkäpä etsitään uusia tapoja musiikilliselle esiintymiselle. Tähän tarvitaan hyvin nopea verkko kommunikaatiota varten ja LoLa = Low Latency Audio Visual Streaming System for Network Musical Performances and Interaction.
Mitä tarvitaan yhteismusisointiin? Ensinnäkin kommunikaatioviiveen on oltava lyhyt, mieluiten 30 ms tai vähemmän. Tuollainen viive vastaa noin 10 metrin etäisyyttä toisesta soittajasta. Lisäksi soittajien on hyvä olla katsekontaktissa toisiinsa, minkä ansiosta voidaan reagoida yhteissoiton tapahtumiin. Paras ilmaisu ja sointi saavutetaan, kun muusikon äänikokemus on todenmukainen, immersiivinen. LoLa vastaa näihin toiveisiin.
LoLa-järjestelmä julkaistiin yli kymmenen vuotta sitten. TAMKin ensimmäinen järjestelmä valmistui vuonna 2017. Käyttöönottoa hidasti se tosiseikka, että muilla korkeakouluilla ei ole ollut aikanaan vastaavia laitteistovalmiuksia. Sittemmin TAMKin laitteisto osoittautui vanhanaikaiseksi. Mutta syksyllä 2023 saimme uuden kaluston käyttöön.
Mitä LoLa tarkoittaa? Tarkastellaan ensin, mitä LoLa ei ole. Se ei ole ladattava ja asennettava sovellus. Sovellus on oppilaitosten saatavilla ilmaiseksi suoraan valmistajan kontaktin kautta, mutta sen käyttöönotto vaatii tekniseltä ympäristöltä erityistä kokoonpanoa. LoLa ei siis ole internet-alusta, jonne kirjaudutaan tai palvelu, joka toimii selaimella.
LoLa on monesta osasta koostuva järjestelmä, joka on yhteydessä samanlaiseen järjestelmään. Se on uusinta tekniikkaa, joka optimoi matalan latenssin ääni- ja videoyhteyden ja tuottaa studiolaatuista monikanavaääntä. LoLa on erityinen järjestelmä musiikinopetukseen ja harjoituksiin, mutta sitä voi käyttää myös esityksiin ja muihin tilanteisiin. Ja vielä: LoLa-ohjelmisto on oppilaitoksille ilmainen. Mutta laitteistokokonaisuus on verraten arvokas. Tähän puoleen palataan seuraavassa blogissa.
Mitä LoLa tarjoaa? Äänijärjestelmän ääni on muokkaamaton. Toisin kuin muissa järjestelmissä (Zoom, Teams jne.) ääntä ei pakata, ei prosessoida esimerkiksi kaiunkumouksen vuoksi ja signaalinsiirtonopeus on erinomainen. Video on ongelmaton ja korkealuokkainen, sillä järjestelmä käyttää erityistä kamerateknologiaa. Yksityiskohtien havainnointi voi olla jopa tarkempaa kuin lähitilanteessa. Järjestelmän kehittäjät ovat jatkuvassa keskusteluyhteydessä muusikoiden ja kehittävät järjestelmää palautteen mukaan. Usein tilanne on toisenlainen. Järjestelmän kehittäjä esittelee tuotteen, ja käyttäjä mukautuu tuotteen ominaisuuksien mukaan.
Lue lisää:
Davies, G. 2015. The effectiveness of LOLA (LOw LAtency) audiovisual streaming technology for distributed music practice. https://www.academia.edu/28770528/The_effectiveness_of_LOLA_LOw_LAtency_audiovisual_streaming_technology_for_distributed_music_practice
GARR Communities. N.d. LoLa. Verkkosivu. Noudettu 30.11.2023. https://www.garr.it/en/communities/music-and-art/lola
INTERactive environment for MUSIC learning and practicing. Course: Network Music and Shared Network Music Techniques. Noudettu 3011.2023. https://intermusic.lmta.lt/mod/book/tool/print/index.php?id=381
Rofe, M., Murray, S. & Parker, W. 2017. Online Orchestra: Connecting remote communities through music. Journal of Music, Technology & Education, Volume 10, Issue 2–3, Sep 2017, p. 147–165.
Teksti ja kuva: Matti Ruippo.
Kommentit