Visuaalinen hengähdystauko
Me ihmiset olemme nykyään huonoja keskittymään ja muistikin välillä sakkaa hektisen työelämän ja arjen keinutuksessa. Eikö olisikin ihanaa lepuuttaa silmiään selkeän ja tiiviin diaesityksen äärellä? Mitä jos jättäisinkin posteriin kunnon marginaalit ja tilaa infograafien ympärille? Tekstikappaleiden väliinkin saa ihan luvan kanssa sisällyttää hienoisen raon. Tyhjän tilan hallinta on yksi keino, jolla voit auttaa katsojaa ja kuulijaa muistamaan viestisi hieman paremmin.
Vähemmän on enemmän – ihan tutkitusti
Mistä oikein puhumme, kun puhumme tyhjästä tilasta eli white spacesta tai negatiivisesta tilasta? Valkoinen tila – eli tyhjä tila – ei ole hukattua tilaa. Se on osa suunnittelua. Se antaa elementeille happea ja tilaa hengittää. Hyvin käytetty tila auttaa kohdistamaan huomion olennaiseen ja lisää visuaalista uskottavuutta.
”Tyhjän tilan käyttö on rohkea valinta ja sillä voit ohjata katsetta haluttuun suuntaan.”
”Mitä kaikkea tähän (posteri, powerpoint-dia, esite, somekuva, infoscreen) mahtuu?”, on usein kuulemani kysymys. Mahtuuhan siihen vaikka mitä, mutta mikä on se asia, jonka haluat katsojan muistavan? Mikä jää mieleen? Mikä on oikeasti tärkeää? Ahvenainen ym. (2017, 95) viittaavat arvioon, jonka mukaan aivot prosessoivat visuaalista tietoa jopa 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstiä. Vaikka tarkka luku vaihtelee lähteestä riippuen, viesti on selvä: kuvat ja visuaalisuus jäävät mieleen. Usein rohkein teko suunnittelussa onkin karsia ylimääräinen ja uskaltaa luottaa siihen, että vähemmän riittää. Tilan jättäminen on myös merkki siitä, että luotat yleisöösi.
Kun huomioimme sen, millaisessa visuaalisessa kuvatulvassa ja silmissä vilkkuvien somefiidien pyörityksessä elämme, tiivistäminen ei ole enää tehokeino vaan välttämättömyys. Negatiivinen tila johdattaa katseen sen kaikkein oleellisimman ytimeen. Haastankin sinut kysymään seuraavan työn äärellä itseltäsi: ”Voisinko esittää tämän yksinkertaisemmin ja voisinko jättää vielä vähän tilaa?” Usein vastaus on kyllä. Ja juuri silloin viestisi tulee kuulluksi ja nähdyksi.
Lähteet: Ahvenainen, P., Gylling, J. & Leino, S. (2017). Viiden tähden asiakaskokemus. Alma Talent.
Kirjoittaja: Minttu Rantanen, graafinen suunnittelija, Art Director
Kuva: (mukaeltu) Graphic Design Forum, kesäkuu 2020
Kommentit