Mistä hakupisteitä oikein saa?

värillisiä liituja, aihekuva

Ammatillisten opettajankoulutusten hakuvaiheessa moni miettii sitä, mistä kaikesta hakupisteitä oikein saa. Entä voisiko jotain tehdä jo etukäteen vankistaakseen omaa asemaansa hakuvaiheessa.

  • Ihan ensimmäisenä kannattaa varmistaa oma hakukelpoisuutensa. Esimerkiksi vanhoilla opistoasteen tutkinnoilla ei ammatilliseen opettajankoulutukseen voi hakea. Silloin kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin, miten tutkintonsa voi täydentää korkeammaksi ja näin saavuttaa hakukelpoisuuden, vinkkaa erikoissuunnittelija Heidi Lehtonen.

Hakukelpoisuus tarkoittaa ammatillisen koulutuksen tai ammattikorkeakoulun opettajan toimeen vaadittavaa koulutusta ja työkokemusta (Lisätietoja ammattikorkeakoululaista 932/2014 § 25). Käytännössä puhutaan yleensä korkeakoulututkinnosta. Tarkempia tietoja hakukelpoisuudesta löytyy hakukohteesta opintopolusta. Ammattialan työkokemuksen tulee vastata sen tutkinnon alaa, jolla opettajankoulutukseen haetaan.

Lisäpisteiden hankinnassa Heidi Lehtonen suosittelee kasvatustieteen perusopintojen ja muiden täydennyskoulutusten suorittamista vaikkapa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa. Vaikkei perusopintokokonaisuutta ehtisikään saada valmiiksi, on jo yksittäisistä suoritetuista opintojaksoista luvassa muutamia lisäpisteitä.

Yksittäisetkin pisteet voivat olla merkityksellisiä, sillä hakijoita on paljon. Tämä tarkoittaa sitä, että joissain tapauksissa samoilla pisteillä olevien kesken valinta on jouduttu tekemään jopa arpomalla, kun painotuksillakaan ei l saatu piste-eroja. Näissä tapauksissa jokainen piste on tärkeä valinnan kannalta.

 

Lisäpisteitä luvassa

  1. Kasvatustieteen opinnot. Aiemmin avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut kasvatustieteen perusopinnot antavat lisäpisteitä. Maksimipisteet saa, kun on suorittanut koko perusopintokokonaisuuden.

    Hyväksymme myös ammatillisen opettajakorkeakoulun vaatimusten mukaan suoritetut opettajankoulutuksen kasvatustieteelliset opinnot.

 

  1. Täydennyskoulutukset. Työn ohessa opiskelu täydennyskoulutus tuo myös lisäpisteitä. Tärkeää on, että opinnot ovat tuoreita. Kyseessä voivat olla niin pedagogiset opinnot kuin ammattialaankin liittyvät täydennyskoulutus.

 

  1. Opetustyö. Kokemus opettajana toimimisesta ja opettajan sijaisuudet tuovat myös hakupisteitä. Pisteytyksessä painotetaan tuoretta työkokemusta. Työelämässä kouluttajana toimimista ei lasketa opetustyöksi. Opetuskokemukseksi huomioidaan opetustyö, joka on tehty työ- tai virkasuhteessa oppilaitokseen, esimerkiksi ammatilliseen oppilaitokseen, korkeakouluun, peruskouluun, lukioon tai kansalaisopistoon. Oppilaitoksella tulee olla ollut opetustehtävän aikana koulutuksen tai opetuksen tai ammatillisten tutkintojen ja ammatillisen koulutuksen tai ammatillisen lisäkoulutuksen järjestämislupa.

 

  1. Aiemmin suoritetuista tutkinnoista on luvassa lisäpisteitä, kuitenkin niin, että hakututkinnon lisäksi huomioidaan vain kaksi muuta tutkintoa. Pisteissä huomioidaan kaikki ammatilliset tutkinnot ja korkeakoulututkinnot.

 

Pisterajat eroavat koulutusaloittain. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joillakin aloilla on muita helpompi päästä opiskelemaan ammatilliseksi opettajaksi. Tällä hetkellä opettajapulasta kärsivä tekninen ala on yksi näistä aloista.

Pisterajat ja valintaperusteet vahvistetaan aina vuosittain. Tuorein tieto on saatavilla Opintopolun hakukohteesta. Haku ammatillisiin opettajakorkeakouluihin järjestetään tammikuussa. Seuraava haku on 3.1.2024-18.1.2024.

Tällä hetkellä avoimen ammattikorkeakoulun kautta tarjolla olevat opinnot: Kasvatustiede ja kasvatuksen perusteet 5 op sekä Kasvatustiede ja työelämä 5 op ovat kasvatustieteen perusopintoja, joista on luvassa hakupisteitä. Opinnot voidaan myös hyväksyä suorituksiksi, kun pääset meille opiskelemaan.

https://www.tuni.fi/fi/etsi?view_mode=list&organisation=&search_type=study&study_fields=195&education_type=openuas

Teksti: Heli Antila

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi