SOTE-yksikössä alumnitoimintaa on toteutettu eri tavoin. Käytössä on ollut esimerkiksi SOTEn yhteisesti järjestettyjä alumniviikkoja. Tämän lisäksi tutkinto-ohjelmien sisällä osalle opiskelijoista alumnien tapaaminen on systemaattista esimerkiksi eri opintojaksojen yhteydessä tai opintojen loppuvaiheessa. Alumnitoimintaa kehitetään edelleen esimerkiksi sen suhteen, miten saisimme tulevat alumnit sitoutumaan SOTE:n tutkinto-ohjelmien toimiaan opintojen päätyttyä. Keskustelimmekin yksikössämme alumnien tapaamisesta, ja oli ilo kuulla systemaattisista toimintatavoista alumnien tapaamisten ja myös heidän hyödyntämisensä suhteen eri tutkinto-ohjelmien ja ryhmien opintojen aikana. Toisaalta taas huomattiin, että alumnien kontaktointi tai tapaaminen opintojen aikana ei ole aina niin yksinkertaista.
Opettajalla pitää olla hyvät yhteydet alumneihin ja rohkeus myös ”etsiä heitä käsiinsä”. Uudella opettajalla tai toiselta paikkakunnalta tulleella opettajalle ei välttämättä ole käytössään automaattista helposti kontaktoitavaa alumniverkostoa. Toisaalta verkostot voivat olla kunnossa, mutta alumnien tapaaminen tulee osata myös kohdentaa eri opintojen vaiheissa oikea-aikaisesti. Jos alumnipäivää vietetään esimerkiksi juuri aloittaneiden sairaanhoitajien kanssa, tulee miettiä, millaisten alumnien hyödyntämisestä juuri tässä vaiheessa olevat opiskelijat hyötyvät.
Itse opettajana olen luonut verkostoja omien sairaanhoitajakollegoiden sekä nyt myös tuutoroitavien sairaanhoitajaryhmien kautta. Havaitsinkin, että miksi mennä merta edemmäs kalaan? Mehän voimme hyödyntää TAMKin alumnitoiminnassa vielä opinnoissa olevia pian valmistuvia opiskelijoita. Jo TUNI-intran määritelmä alumniksi kehittymisestä kertoo näin: ”Alumni -identiteetin muodostuminen alkaa jo opintojen hakuvaiheessa ja vahvistuu opintojen aikana oman alan opiskelijoiden eli alumnien verkoston kautta.”
Etenkin alkuvaiheen sairaanhoitajaopiskelijat hyötyvät erityisesti vielä heitä itseään lähelle olevasta vertaistuesta, harjoittelukokemuksista, opintoihin liittyvistä kysymyksistä ja jopa jaksamiseen liittyvistä teemoista. Ilokseni huomasin tämän, kun pyysin ensi keväänä valmistuvasta ryhmästä opiskelijoita puhumaan tänä vuonna aloittaneille opiskelijoilleni. Heillä on juuri sisätautihoitotyön opinnot käynnissä ja siihen liittyvä harjoittelu edessä. Kaikki puhumaan tulleet tulevat alumnit ovat sisätauti-kirurgisen hoitotyön vaihtoehtoisissa ammattiopinnoissa, joten heillä oli valtavasti annettavaa tämän teeman suhteen. Lisäksi he antoivat arvokasta tietoa monia kiinnostavasta kv-vaihdosta ja myös opinnäytetyöprosessiin valmistautumisesta.
Tapahtumaan valmistauduttiin Flinga-seinän avulla, jonne opiskelijat saivat viedä anonyymisti kysymyksiä ja mieltä painavia asioita tuleville alumneille. Näiden kysymysten ja oman tähän astisen urapolun kautta tulevat alumnit olivat rakentaneet upean esityksen. Mielestäni tämä toimi erittäin hyvin, ja samalla teimme pian valmistuville opiskelijoille näkyväksi alumnien ja alumnitoiminnan merkityksen. Lisäksi tulevat alumnit saavat arvokkaan kokemuksen siitä, miten omasta opiskelu- ja työurasta on mahdollista kertoa. Myös tuutor-opettajana sain ylpeänä havaita kolmessa vuodessa tapahtuneet kehityksen ja ammatillisen kasvun upean vaiheen. Näitä lisää!

Kirjoittaja:
Milla Salama, hoitotyön lehtori, hoitotyön perusteet -tiimin tiiminvetäjä
Kommentit