Italiassa ruoka on kulttuurin keskiössä
Kokemuksemme mukaan italialaisessa ruuassa korostuvat paikallisuus ja vahvat alueelliset perinteet. Torinossa näimme, miten osallistuminen Food Living Labin toimintaan on mahdollista matalalla kynnyksellä. Yhteisöllisessä kahvilassa meidät toivotti tervetulleeksi paikallisen yhteisön eläkeläisten tanssiryhmä, ja lounaaksi meille tarjottiin circular pizzaa eli pizzaa, jonka täytteenä hyödynnetään kasvisten ylijäämäosia.
Roomaan edustajat kertoivat projektin aikaisia kokemuksia Food Policy Councilin perustamisesta kaupunkiin. Councilin perustaminen on yksi hankkeen kaupunkitason tavoitteista. Roomassa Food Policy Council nähdään merkittävänä kansalaisten vaikuttamisen foorumina, ja toiminta on avointa. Councilissa yhdistyy asiantuntijoiden osaaminen ja kaupunkilaisten osallisuus. Näkemyksemme on, että tällä yhdistelmällä saadaan hyviä tuloksia aikaan kestävän ruokamurroksen edistämisessä.
Opit osallistamisesta ja vahvan yhteisön rakentamisesta viedään käytäntöön
Yksi anti Torinon tapaamisessa oli myös reflektointi ja ideointi Tampereen toimijoiden kanssa. On upeaa nähdä, miten olemme hankkeessa kaikki ainutlaatuisia toimijoita ja saamme yhdessä hienoja konkreettisia tekoja aikaan. Tästä esimerkkinä, kesäkuun alussa FUSILLI-tiimi osallistui Tampereen kaupungin puistoruokailuun Peltolammilla. Puistoruokailu oli Living Lab -hengessä hienoja kohtaamisia kaupunkilaisten kanssa. Ruuan jakelun ohessa pelasimme yhdessä osallistujien kanssa TAMKin tietojenkäsittelyn opiskelijoiden FUSILLI-hankkeelle kehittämiä kestävään ruokaan liittyviä mobiilipelejä.
FUSILLI-kaupungit ovat erilaisia niin rakenteiden kuin toiminnan järjestäytymisen suhteen. Erityisen rikasta antia ovat benchmarking, ajatusten vaihto ja tapaamisten aikana käytävä välillä kiivaskin debatti. Näin yhteinen visio ja tahtotila löytyvät, ja jokainen kaupunki ottaa askeleen eteenpäin muutoksessa. Hienoa, että TAMK saa FUSILLI-yhteisön mukana edistää kestävää ruokamurrosta. Niin kuin pizzassa, pohja luo perustan, ja sen päällä eri täytteet tekevät kokonaisuudesta herkullisen: ”Evviva!”.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101000717.
Teksti: Mikael Lindell, valmentaja, Proakatemia ja Ella Kallio, Projektikoordinaattori, Projektitoimisto
Kuvat: Ella Kallio
Kommentit