TKI-profilointia koronan aikaan

Profilaatiohakemuksen valmisteluprosessin kulku. Visualisointi Minttu Rantanen.

Samalla kun kampuksen ovia suljettiin, käynnistyi intensiivinen TKI-profilaatiohakemuksen etävalmistelu Opetus- ja kulttuuriministeriölle. TAMK on saanut myönteisen rahoituspäätöksen jo kaksi kertaa, ja siksi kolmannelle hakemukselle oli ladattu erityiset paineet! Prosessista muodostui yhteiskehittämisen mallisuoritus, jossa erityisen yhteishengen huomasivat siihen osallistuneet.

TKI-profilaatiorahoituksen tarkoituksena on vahvistaa ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan laatua ja vaikuttavuutta. TAMK on Suomen merkittävin rakennusalan kouluttaja ja tavoitteena on nousta myös kansallisesti ja kansainvälisesti tunnistetuksi TKI-toimijaksi. Alusta alkaen tavoitteena oli sitoa valmisteluun mukaan hyvinvointi ja terveyden edistäminen sekä hiilineutraalius ja kiertotalous.

Kokoontuminen Miro Online Whiteboard -sovelluksen ääreen hitsasi valmisteluun osallistuneen asiantuntijayhteisön heti yhteen. Muutamassa tunnissa keräsimme valtavan määrä ideoita, ajatuksia, ehdotuksia ja vinkkejä. Virtuaalisen aivoriihen jälkeen käydyssä reflektiossa toivoimme yhteisiä kirjoitusaikoja ”koska yksin tekeminen on tylsää ja jää usein ajatuksen asteelle”. Aineisto järjestettiin neljän teeman ympärille ja jokaiselle teemalle tehtiin kalenterivaraukset seuraavalle viikolla ”kirjoittajakahviloille” Teams-alustalla. Kaikki teemat olivat auki kaikille osallistujille ja viikon lopuksi oli taas reflektion aika. Teemoja ei ”sementoitu” liian aikaisin, vaan kirjoittajakahviloissa tuotettiin edelleen myös uutta. Aineistosta muotoituivat työpakettien alustava otsikot ja seuraavien viikkojen aikana sisällöt tuotettiin vastuuhenkilöiden johdolla. Välillä pidimme lyhyitä välitarkistuksia työpakettien vetäjien kesken. Budjetti vaati rutistusta kuten yleensäkin. Vimeiseksi hankekirjoittaja urakoi hakemuksen lopulliseen muotoonsa, ja ennen vappua paketti lähti kohti Opetus- ja kulttuuriministeriötä.

Prosessissa oli kaiken kaikkiaan mukana yli 15 asiantuntijaa, joilta kerätty palaute valmistelusta on poikkeuksellisen positiivista.

”Tuli hyvin toteen näytettyä, että isompien porukoiden interaktiivista toimintaa pystyy erittäin hyvin tekemään myös erilaisin digitaalisin ratkaisuin.” (Impact Area Leader Jaana Seikkula-Leino, TKI ja maksullinen palvelutoiminta)

”Olin iloinen hakemuksen sisällöstä, se on innovatiivinen ja todella uutta luovaa. Saimme hyvän kokonaisuuden hakemukseen ja odotan innolla että pääsemme aloittamaan käytännön toteutusta. Tällaista tarvitaan lisää ja toivonkin, että TAMKissa voisimme tehdä enemmän tehdä tämän tyyppisiä hakemuksia eri toimijoiden kanssa TAMKin sisällä. Itse ajattelen, että terveyden edistämiseen tulee uutta näkökulmaa nimenomaan moniammatillisissa ja monitieteisissä keskusteluissa.” (Yliopettaja Arja Halkoaho, Hyvinvointi ja terveysteknologia).
 
”Tutkimussuunnitelman kirjoittamisessa OneDriveä ja GoogleDriveä on käytetty samalla tavalla kuten Teamsia käytimme profissa. Yhteiskirjoitusalusta on jo tämän päivän tavallinen työkalu valmisteluprosessissa –Profi hakemuksen kirjoittajien innostunut yhteishenki sen sijaan oli minulle jotakin aivan uutta. Aivan liian usein oma hankehakemuksen kirjoitustyö on yksinäistä puurtamista. Nyt löytyikin monta samaan aikaan kirjoittajaa ja kommentoijaa omiin tekemisiin. Miro kick-off -työkaluna toimi yllättävän hyvin ja kaikki pääsivät kirjoittamaan yhteistyöalustalle, vaikka alku menikin ihmetellen käyttöliittymää. Miro vaikutti toimivalta ideointityökalulta.” (Lehtori Eero Nippala, Rakennettu ympäristö ja biotalous)

 

Kirjoittajat: TAMKin TKI-asiantuntija Maria Salomaa toimi TKI-profilaatiohakemuksen valmistelussa hankekirjoittajana ja fasilitoijana,  yliopettaja Silja Kostia fasilitoijana ja sisällöntuottajana.

 

 

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi