Mikä on korkeakoulukokemus?

Mitä varten luetaan pääsykokeisiin? Koetaan ajoittain stressiä ja onnistumisia?  

Korkeakoulukokemus on se mitä itsellesi teet. Kokemus ei ole kenellekään samanlainen eikä kuuluisikaan olla. 10 000 opiskelijaa kattaa sisälleen 10 000 tarinaa ja toivetta. Saatat olla juuri aloittanut ja etsimässä paikkaasi uudessa tilanteessa. Tai sitten valmistumisesi jo kolkuttaa, ja nyt etsit paikkaasi veronmaksajana.  

Kokemus on kuitenkin laajempi asia kuin luennot ja opintopisteet. Se kattaa inhimillistä elämää. Voit mennä vaihtoon ja saada uskomattomia kokemuksia tai voit olla menemättä, koska et halua ja sekin on ihan ok. Voit mennä mukaan luottamustoimiin ja paiskia hommia vapaa-ajalla ajoittain jopa ilman kiitosta, mutta samalla rakentaen kokemusta muille.  

Melkein kliseeksi asti on hoettu, että sano asioille kyllä ja ylitä itsesi. Se on kyllä silti totta. Haluan, että ylität itsesi, mutta aidanasettaja olet sinä itse. Jokaisen tavoite ja toive on erilainen ja se tekeekin tästä kaikesta hienoa. Oppiminen, hauskanpito, työnteko ja uudet kokemukset ovat ne miksi täällä ollaan. Tutkinto on hieno ja tavoiteltu asia, mutta se mikä sen takana on, on arvokkainta – nimenomaan oppiminen. Oppiminen on jatkuvaa ja ajoittain huomaamatonta. Jokaiselle ei sovi sama tyyli oppia ja voi myös käydä niin että mitä enemmän opit, sitä enemmän huomaat, että kyseinen tutkinto ei olekaan sinua varten. Sekin on ihan okei. Joskus itsensä ylittäminen on nimenomaan sitä, että huomaa mikä itseään motivoi ja osaa sanoa myös ei.  

Aloitin ensin kirjoittamaan tätä tekstiä siitä näkökulmasta mitä kaikkea hienoa TAMK tarjoaa uudelle opiskelijalle. Mutta hienointa on se, kuinka huomaa itsensä kasvavan. Osa voi kasvaa erilleen tai voi löytää itsestään jonkun piirteen, minkä olemassa olosta ei tiennyt. Kokemus on muutakin kuin opintopisteet, bileet ja ystävät. Kokemus on se millaisen itsestäsi teet.  

Hyvää lukuvuoden aloitusta kaikille, olit missä vaiheessa opintoja tahansa. Muista haastaa itseäsi ja sanoa kyllä. Mutta myös välillä ei. 

Teksti: Anna Laurila, Opiskelijakunta Tamko, hallituksen puheenjohtaja 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *