Mitä kuuluu verkostoissa oppijoille?

VETO-koulutuksen osallistujia istuu tuoleilla ja keskustelee piirimuodostelmassa.
Tiimi on jo tottunut kohtaamaan toisensa piirissä, johon kokoonnutaan säännöllisesti ajattelemaan, oppimaan ja keskustelemaan yhdessä.

Ensimmäisen Verkostoissa oppimisen ja osaamisen tutkinto-ohjelman (VETO) opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa muutama viikko sitten. Miten alku on sujunut?

VETO on TAMKin avaus uudenlaiselle korkeakouluopiskelulle: tutkinto-ohjelmassa keskitytään saamaan sekä ajantasainen erityisosaaminen omalta, ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen valittavalta koulutusalalta että tätä tukevaa monialaista osaamista. Toiminta perustuu tiimioppimiseen, oppimaan oppimisen taitoihin sekä muutoskyvykkyyteen erilaisissa tilanteissa. Osaaminen pohjautuu vahvasti opiskelijan omiin vahvuuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Koulutus on suunnattu kaikille, jotka haluavat tehdä korkeakouluopintoja, mutta oma ala on vielä hakusessa, alanvaihtajille tai työuraan keskittyneille, joilta puuttuu korkeakoulututkinto.

Ensimmäisiä yhteisiä vetoja

Ensimmäiset viikot ovat olleet täynnä erilaisia kokemuksia, keskusteluja ja kysymyksiä. Ryhmä on tiimiytynyt monipuolisen yhdessä tekemisen ja oppimisen parissa. Opiskelijat ovat vierailleet Työhyvinvointimessuilla ja oppineet Jukka Jaloselta menestyksekkään tiimin rakentamisesta, visioineet tulevaisuuden työympäristöjään, kävelleet Pirunvuorelle pohtimaan oman toiminnan merkitystä eri ympäristöille. He ovat saaneet myös ensikosketuksen koulutuksessa mukana oleviin tutkinto-ohjelmiin ja niihin liittyviin työmahdollisuuksiin, ja aloittelevat ensimmäisiä projektejaan niihin liittyen. Vuorovaikutustaitojen ja esiintymisen maailmaankin on sukellettu ja omaa ammatillisen identiteetin kehittymistä pohdittu. Paljon on siis jo ehditty!

Ensivaikutelmat oppimisen tavoista ja sisällöistä on otettu vastaan avoimin mielin. Veeran mukaan hänestä ei tunnu lainkaan siltä, että on koulussa; tähän vaikuttaa paljon se, että ollaan piirissä ja keskustellaan – osallistutaan eikä istuta kuuntelemassa. Joonaksen mukaan ilmapiiri on hyvä ja yhdessä oleminen on koko ajan helpompaa. Parasta hänestä on se, että tietystä alasta saa valita joustavasti osa-alueita oman kiinnostuksen mukaan.

Henna kuvailee, kuinka koulussa vietetty aika laittaa siemenen itämään ja päivän päätteeksi tulee pohdittua paljon asioita:

Tämä ei ole kylmää suorittamista, vaan meillä on lämminhenkisyyttä ja syvyyttä mukana tässä toiminnassa. Täältä saa rohkeuden tunteen siihen, että voin tehdä ihan mitä vaan.

Ajatuksia tulevaisuuden taidoista

Katsoimme tiimin kanssa yhdessä historioitsija Yuval Noah Haririn puheen tulevaisuuden työssä tarvittavista taidoista Nordic Business Forumissa. Haririn mielestä tärkeimmät tulevaisuuden taidot ovat uusien taitojen oppimisen taito sekä vanhentuneista mielenmalleista poisoppiminen. Tiimi analysoi puhetta monipuolisesti linkittäen sen myös omaan koulutukseensa: Henna kertoi oivaltaneensa, kuinka me tässä koulutuksessa opettelemme juuri sitä, miten opitaan ja miten uusia taitoja saadaan haltuun. Tutkimme ammatti-identiteettiä ja mietimme tulevaisuutta monesta näkökulmasta.

Me osaamme tehdä muutosta työelämässä, koska teemme sitä jo nyt täällä. Viiden vuoden päästä tämä koulutusjärjestelmä voi olla arkipäivää suurelle osalle opiskelijoita. –Venla

Tiimin valmentajana on helppo hymyillä ja todeta, kuinka oikeassa paikassa opiskelijapioneerimme ovatkaan ja kuinka nopeasti he ovat omaksuneet rohkean ja avoimen suhtautumisen yhdessä oppimiseen ja siihen, että muutos on mahdollisuus. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Olen paljon onnellisempi nyt kuin että olisin vain töissä. Mulla on aina kiva fiilis, kun lähden kouluun tai koulusta pois. –Emilia

 

Teksti: Mari Rytisalo, lehtori, Liiketalous ja media / VETO-koulutuksen tiimivalmentaja ja tutkintovastaava

Kuva: Tarja Juurakko-Koskinen

 

Tammikuussa 2023 aloittavaan ryhmään voi pyrkiä nyt suorittamalla avoimen AMKin ilmaisen 5 op:n laajuisen starttikurssin Ajattelu ja oppiminen (ilmoittautuminen 9.10.2022 mennessä). https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/ajattelu-ja-oppiminen

Lisätietoja hausta ja koulutuksesta: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/verkostoissa-oppimisen-ja-osaamisen-tutkinto-ohjelma

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi