Yhdessä oppimista ja yrittäjäasennetta - ajatuksia Proakatemiasta

Proakatemialaisia työpajassa.

Yrittäjän päivänä 5.9. kolme Proakatemialaista kokoontui pohtimaan, mitä Proakatemia heille merkitsee. Ajatuksia vaihtamassa olivat kolmannen vuoden tiimiyrittäjä, opiskelija Salla Vaittinen, vuonna 2012 Proakatemiasta valmistunut alumni Pekka Ylikojola ja 15 vuotta tiimivalmentajana toiminut Veijo Hämäläinen.

Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemia täyttää tänä syksynä 20 vuotta. Proakatemia on yrittäjyyden ja tiimijohtamisen oppimisen konsepti, jonka ytimessä ovat dialogisuus ja tiimioppiminen, aito yritystoiminta käytännön kokeiluihin sekä teoriaosaamisen kasvattaminen ammattikirjallisuuden avulla. Proakatemian historian ensimmäinen tiimiyritys Villivisio perustettiin syksyllä 1999. Vuonna 2018 Proakatemian tiimiyritysten yhteenlaskettu liikevaihto ylitti 1,2 miljoonaa euroa. Viime vuosina Proakatemiasta on tullut kansainvälistä kiinnostusta herättävä korkeakouluoppimisen malli ja vuosittain Proakatemiaan tutustuu yli tuhat kansainvälistä vierasta. Tiimioppimisen konsepti on yksi Tampereen ammattikorkeakoulun koulutusviennin tuotteista.

Kolme kaikille merkityksellistä asiaa oli helppo löytää: yhdessä oppiminen, yhteisön merkitys ja yrittäjäasenne. Yhdessä oppimisessa parasta on se, ettei koskaan voi tietää mitä merkityksellistä seuraavan vuoden aikana tullaan oppimaan. Jatkuva uteliaisuus antaa mahdollisuuden onnistua muuttuvassa maailmassa. Tämä näkyy sekä Proakatemian arjessa kaikilla tasoilla että alumnien toiminnassa. Erityisesti yrittäjille uteliaisuus ja oppiminen ovat ainoa keino pärjätä kilpailutilanteessa.

Yhteisö tuo rohkeutta tekemiseen. Rohkeus mahdollistaa sellaisten asioiden kokeilemisen ja oppimisen, mihin yksin ei pystyisi. Tiimissä epäonnistumiset eivät tunnu niin suurilta, ja toisaalta onnistuminen yhdessä on erityisen arvokasta. Yhteisön pohjana on vahva luottamus, joka mahdollistaa luontevan yhteistyön ja kanssakäymisen hyvin erilaisissa tilanteissa työelämästä vapaa-aikaan.

Proakatemialaisia yhdistää myös yrittäjäasenne, johon kuuluu mahdollisuuksien näkeminen, epävarmuuden sietäminen, toisten auttaminen ja kova työ. Jokaisella on taustallaan yhteisiä onnistumisia aluksi mahdottomilta tuntuvissa haasteissa. Kokemukset auttavat ymmärtämään, ettei yksin tarvitse selvitä ja toisten auttaminen ei ole itseltä pois. Yrittäjäasenne synnyttää eteenpäin vievää voimaa, mikä näyttäisi tarttuvan myös sidosryhmiin ja Proakatemialla vieraileviin.

Salla: Proakatemia ja siellä opiskeleminen merkitsee minulle vapautta opiskella juuri sitä mitä haluan. Valmista prosessia, mitä seurata ei ole. Tämä tekeekin kaikesta ihmeellistä, mutta myös mukavan haastavaa. Kun tarkasti annettuja sisältöjä ei ole, pitää itse selvittää mitä haluaa oppia ja mistä on oikeasti kiinnostunut, sillä Proakatemialla on mahdollisuus seurata intohimoaan. Ja se ei tarkoita yksin puurtamista, sillä aina löytyy muita, jotka innostuvat samoista asioista. Myös tiimissä oppiminen mahdollistaa paljon erilaisia tapoja oppia niin kuin itselleen parhaaksi kokee. Erityisesti pidän siitä, kun porukalla pystymme ylittämään oman ajattelumme, hätkähdyttämään ja sytyttämään. On mahtavaa huomata, miten kyky tarttua toimeen sekä mahdollisuuksien näkeminen kasvavat opintojen edetessä. Näkyvänä tuloksena oman tiimiyrityksen liikevaihto kasvaa.

Proakatemialaiset juhlimassa 19-vuotissynttäreitään vuonna 2018.

Proakatemialla on mahdollisuus myös tehdä sellaisia asioita, mitä ei ole aikaisemmin tehnyt tai ehkä jopa kuvitellutkaan tekevänsä. Minulle tällaisia asioita oli esimerkiksi tiimiyrityksen business leaderinä sekä koko Proakatemian yhteisön apuvalmentajana toimiminen. Niihin sisältyi niin kokouksien pitämistä, esiintymistä kuin laajojen kokonaisuuksien hahmottamista ja haasteellisissa tilanteissa toimimista. Myöskin erilaiset kansainväliset mahdollisuudet ovat olleet todella arvokkaita kokemuksia oppimisen kannalta. Olen myös oppinut, että esimerkiksi innostuminen on voimavara, mitä pitää vaalia.

Pekka: Alumnina Proakatemia on pysynyt minulle läheisenä yhteisönä myös valmistumisen jälkeen. Proakatemia muistuttaa minua erityisesti elinikäisestä oppimisesta ja yhteisöistä löytyvistä valtavista voimavaroista, joita molempia voin toteuttaa ja hyödyntää edelleen myös alumnina – ja antaa samalla takaisin. Olen mukana Proakatemian alumniyhdistyksessä, jossa tarkoituksenamme on rikastaa yhteisöämme sekä välillisesti vaikuttaa työelämään ja yrityskulttuureihin asti. Järjestämme mm. kaikille avoimia alumnipajoja ja välitämme mentoreita niitä etsiville. On aina hienoa kuulla, kuinka alumnit käyvät tartuttamassa asennetta uusiin tiimiyrittäjiin tai minkälaisia yhteistyökuvioita ja kasvutarinoita proakatemialaiset luovat yhdessä. Kaikissa alumniyhteisöissä piilee paljon käyttämätöntä potentiaalia, mikä syntyy erilaisten ihmisten taidoista, kokemuksista ja verkostoista. Tätä potentiaalia on vain lähdettävä rohkeasti ja avoimin mielin realisoimaan, sillä yhdistävä tekijä on jo olemassa. Myös Proakatemian yhteisössä ihmiset tekevät siitä sen arvoisen.

Veijo: Valmentajalle Proakatemia tarjoaa erityisen mahdollisuuden pysyä työelämän ja yhteiskunnan kiihtyvässä kehityksessä mukana. Myös valmentaja on oppimassa yhdessä opiskelijoiden ja yrityselämän kanssa. Monipuolinen vuorovaikutus, mahdollisuus soveltaa opittua erilaisissa tilanteissa voimaannuttaa ja innostaa aina uudelleen. Jatkuva oppiminen on paras tapa valmistautua kompleksiseen tulevaisuuteen ja se mahdollistuu Proakatemiassa myös valmentajille. Useampi valmentaja on vuosien saatossa jatkanut Proakatemialta yrittäjäksi tai johtajaksi. Se on todiste kasvun asenteesta, oppimisesta ja halusta tarttua uusiin haasteisiin.

Proakatemian yhteisöllisyys on jotain mitä useimmat valmentajat eivät ole aiemmin kokeneet. Se että todella puhalletaan yhteiseen hiileen, tehdään töitä yhdessä ja autetaan toisia yli rajojen on vieläkin erityistä korkeakouluissa. Valmentajan työssä on arvokasta, että voi jatkaa keskustelua ja osin jopa valmentamista senkin jälkeen, kun opiskelija on jo valmistunut ja jatkanut työelämään. Yhteisöllisyys ja vuorovaikutus tuo valtavasti merkitystä elämään. Meillä on työ, jolle on helppo löytää tarkoitus.

2000-luvulla kun itse aloitin Proakatemialla valmentajan työ oli vielä vähän epäilyttävä ja sopi monien mielestä vain tyhmänrohkeille ja yllytyshulluille. Itse kohtasin paljon epäilyä ja kritiikkiä kun siirryin selkeästä matematiikan lehtorin tehtävästä tiimivalmentajaksi. Nyt asiat ovat onneksi ihan toisin. Viikoittain tapaan ihmisiä ja saan yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kiinnostuneet tiimivalmentajan työstä ja avoimiin valmentajan tehtäviin tulee paljon hakemuksia.

Tutkimusten mukaan oppiminen ja sosiaaliset suhteet lisäävät onnellisuutta ja hyvinvointia. Tiimioppiminen yhdistää ainutlaatuisella tavalla edellä mainitut ja sitä kautta antaa erityistä arvoa siihen heittäytyville.

Faktaboxi 

  • Perustettu vuonna 1999
  • Toimii Tampereen keskustassa Finlaysonin alueella
  • Perustettuja tiimiyrityksiä yhteensä 39
  • Tiimiyrityksen koko tyypillisesti 15-23 henkilöä
  • Tiimiyritysten liikevaihto vuonna 2018 yhteensä 1,2 miljoonaa
  • Toimintaan tutustui vuonna 2018 yli tuhat kansainvälistä vierasta ympäri maailmaa
  • 37% valmistuneista toimii yrittäjinä

Lue myös:

Unelma yrittäjyydestä

Opiskelijasta yrittäjäksi kahden naisen tarina

Teksti: Veijo Hämäläinen, päävalmentaja, Proakatemia

Kuvat: Petteri Hentilä

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi