Artikkelit vuodelta 2019

Tieteen kentiltä käytännön työhön: ASTe-hanke mukana lapsiperheiden varhaisen tuen asiantuntijapäivässä 10.12.19

MLL Satakunnan piiri järjesti yhdessä LAPE-muutosohjelman ja Tampereen yliopiston ASTe-hankkeen kanssa ammattilaisille ja päättäjille suunnatun lapsiperheiden asiantuntijapäivän 10.12.19 Porin perusturvan auditoriossa. ASTe-hanke toi Porin yliopistokeskuksella toimivien yliopistojen henkilökunnan ja opiskelijoiden asiantuntijuutta osaksi päivän sisältöä.

Viestejä tieteen kentiltä: Porin yliopistokeskukselta valmistuneiden opinnäytetöiden näkökulmia lasten, nuorten ja perheiden varhaiseen tukeen

Tämän artikkeli sisältää Lapsiperheiden varhaisen tuen asiantuntijapäivää (10.12.19) varten toteutetun "Viestejä tieteen kentiltä" -tiivistelmäkirjan. Siihen on koottu Porin yliopistokeskuksessa toimivissa tutkinto-ohjelmissa valmistuneita lasten, nuorten ja perheiden varhaiseen tukeen liittyviä pro gradu -tutkielmia.

Vieraskynä: Tieto yksin ei muuta toimintaa

Terveyttä ja hyvinvointia tuetaan verkon välityksellä enemmän kuin koskaan. Monella meistä on halu parantaa tapojansa syödä, liikkua ja levätä. Eri vaihtoehtojen runsaus saattaa jopa hämmentää. On kyseessä mikä tahansa verkkovalmennus, niin pelkkä tiedon vieminen digitaaliseen muotoon ei ole ratkaisu. Vai tunnetko henkilön, joka on saatuaan tiedon jonkun asian terveellisyydestä - tai epäterveellisyydestä - muuttanut siltä istumalta pysyvästi elintapansa?

Viestejä tieteen kentiltä: Porin yliopistokeskukselta valmistuneiden opinnäytetöiden näkökulmia eettisyyteen, vastuullisuuteen ja kumppanuuteen sotehy-palveluissa

Tämän artikkeli sisältää Soteuttamo Satakunta: Eettisyys, vastuullisuus ja kumppanuus sotehy-palveluissa -tilaisuutta varten toteutetun "Viestejä tieteen kentiltä" -tiivistelmäkirjan. Siihen on koottu Porin yliopistokeskuksessa toimivissa tutkinto-ohjelmissa valmistuneita, Soteuttamon pääteemoihin liittyviä liittyviä pro gradu- ja diplomitöitä.

UCPori Klubin teemabrunssi ”Yhteisellä pohjalla. Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden ja sote-alan yhteistyö.” 13.11.19

UCPori Klubi on Porin yliopistokeskuksen sidosryhmille suunnattu verkosto, jonka kautta tuodaan alueen työ- ja elinkeinoelämän edustajille ajankohtaista tietoa tutkimuksesta ja kehittämishankkeista. ASTe-hanke alusti UCPori Klubin teemabrunssilla 13.11. otsikolla ”Yhteisellä pohjalla. Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden ja sote-alan yhteistyö”.

Henkilöbrändi ja asiantuntijaprofiili korkeakoulutetun työuran valttikortteina: haastattelussa UCPorin alumni Jani Wahlman

Jani Wahlman on Porin yliopistokeskuksen kaksinkertainen alumni, työhyvinvointialan yritys Motiviren hallintopäällikkö sekä henkilöbrändäyksen, digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median asiantuntija ja aiheen sivutoiminen kouluttaja, konsultti ja sparraaja. Loppuvuoden aikana Jani perehdyttää korkeakouluopiskelijoita ja akateemisesti koulutettuja teemoihin Asiantuntijuus näkyväksi –koulutussarjassa Porin yliopistokeskuksella. Koulutuksessa keskitytään henkilökohtaisen asiantuntijaprofiilin rakentamiseen ja siitä viestimiseen digitaalisilla työvälineillä. Mutta mistä korkeakoulutetun henkilöbrändi rakentuu ja mihin sitä oikeastaan tarvitaan?

Uusia verkostoja ja yhteistyön askeleita – Speed networking –verkostoitumistilaisuus 29.10.19

Satakunnassa opiskelevilla ja uutta suuntaa etsivillä akateemisilla asiantuntijoilla on usein käytännön työkokemusta ja tiiviitä yhteyksiä työelämään. Esimerkiksi yliopisto-opintoihin sisältyy usein mahdollisuuksia työelämäyhteistyöhön, mutta sen – kuten työllistymisenkin - toteutumisen edellytyksenä on opiskelijoiden ja työelämän edustajien kohtaaminen. Uusien kohtaamisten mahdollistamiseksi järjestettiin speed networking –verkostoitumistilaisuus Porissa lokakuussa -19.

ASTe-hankkeen kommenttipuheenvuoro Soteuttamo Satakunta -tilaisuudessa 15.10.19

ASTe-hanke oli mukana järjestämässä Soteuttamo Satakunta -tilaisuutta, joka pidettiin Porin yliopistokeskuksella 15.10.19. Pidimme myös kommenttipuheenvuoron Activity Stones -yrityksen toimitusjohtaja Juha Lehtosen esitykseen "Yrittäjän kokemuksia yliopiston ja korkeakoulujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä - ajatuksia sen syventämiseen". Kommenttipuheenvuoron sisältöön pääset tutustumaan alla.

Soteuttamosta suuntia tulevaisuuden hyvinvointipalveluihin – Soteuttamo Satakunta 15.10.19

Soteuttamo Satakunta järjestettiin 15.10.19 klo 12 – 16 Porin yliopistokeskuksella. Soteuttamo on TEM:n ja Sitran lanseeraama konsepti, jota toteutettiin Sipilän hallituksen sote-reformin aikana ympäri Suomea. Se on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen ja kehittämisen työkalupakki, joka tuo tulevaisuuden tekijät eri aloilta yhteen edistämään ekosysteemiajattelua ja luomaan uudenlaisia kumppanuuksia. Satakunnassa Soteuttamo-konsepti on ollut pidetty ja jäänyt sittemmin elämään.

TiedeAreena pop up: Opiskelija-asiantuntijuutta kaupunkilaisten kohtaamispaikoissa

Opinnäytetyö on tärkeä osa yliopistokoulutetun asiantuntijaprofiilia. Porin yliopistokeskukselta valmistuu vuosittain lähemmäs 200 maisteria ja diplomi-insinööriä yhteiskunnan, kulttuurin, tekniikan ja kauppatieteiden aloilta. Moni lopputyö kiinnittyy alueeseen ja tuottaa tietoa yksityisen, julkisen, kolmannen sektorin tai muiden toimijoiden käyttöön. Opinnäytetöissä on valtavasti potentiaalia ja niistä ollaan aidosti kiinnostuneita. UCPorin TiedeAreenassa ASTe-hanke vei tietoutta opinnäytetöistä kaupunkilaisten kohtaamispaikkoihin Porissa ja Harjavallassa.

Akateeminen asiantuntijuus sosiaali- ja terveyspalvelujen tukena 17.9.19 - 22.1.20

Tampereen yliopiston (yhteiskuntatieteet, Pori) ASTe – Akateeminen asiantuntijuus Satakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tueksi (ESR) –hanke toteuttaa ajalla 9/19 – 1/20 työelämäyhteyksiä ja osaamisen tunnistamista edistävän pilottijakson. Jakso on avoin Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille, työttömille akateemisille työnhakijoille, sote-alan yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuottajille sekä muille kiinnostuneille.

Vieraskynä: Olen humanisti

Parhaillaan vietetään Olen humanisti –viikkoa. Itsekin opiskelen Porin yliopistokeskuksella humanistista tutkintoa pääaineenani digitaalinen kulttuuri. Olen humanisti –viikolla halutaan tuoda esiin humanistisen tutkinnon työelämälle tuomaa osaamista - #olenhumanisti.

Asiantuntijatyössä järjestökentällä: haastattelussa YTM Annemari Hirsimäki Satakunnan yhteisökeskuksesta

Porissa sijaitsevan Yhteisötalo Otavan kahvila-ravintola Olkkarissa on aamulla rauhallista, mutta tunnelma on silti lämmin ja välitön. Yhteisötalon uudet tilat ovat olleet käytössä noin vuoden ja kirjaston vieressä sijaitsevan rakennuksen ovi käy yleensä tiheään. Satakunnan yhteisökeskuksen ylläpitämä ”olohuone” on paitsi avoin kohtaamispaikka ja monen yhdistyksen toimitila, myös merkittävä asiantuntijaorganisaatio. Tovi sitten Otavassa uutena asiantuntijana aloitti YTM Annemari Hirsimäki, joka toimii vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina. ASTe-hankkeen Facebook-sivuilta työpaikan poikineen ilmoituksen löytänyt Annemari avasi loppukesästä tarkemmin kokemuksiaan yliopisto-opinnoista ja työskentelystä Satakunnassa.