Mitä olet aina halunnut tietää 360-videoista?

VIRMA-hankkeessa syntyi 360-videoita Tarjanne höyrylaivasta.

Matkailualan yrittäjä, haluatko tehdä edullisesti markkinointimateriaalia itsestäsi ja yrityksestäsi? Yksi loistava tapa saada huomiota on 360-videoiden julkaiseminen. Annamme tässä blogikirjoituksessa ohjeita siitä, miten voit tehdä edullisesti 360-videoita ja jakaa ne helposti verkossa.

Miksi käyttää 360-videoita matkailualalla?

360-videot ovat loistava tapa antaa potentiaalisille asiakkaille mahdollisuus tutustua yritykseesi ja ympäristöösi ennen varsinaista vierailua. 360-videot ovat myös loistava tapa erottua kilpailijoista ja saada huomiota sosiaalisessa mediassa.

360-videon tuottaminen

Aloittaaksesi 360-videoiden tekemisen tarvitset luonnollisesti 360-kameran. Tänä päivänä uusien kameroiden hinta vaihtelee muutamasta satasesta aina useisiin tuhansiin euroihin asti. Voit aloittaa kuvaamisen edullisesti hankkimalla käytetyn 360-kameran tai lainaamalla kameran. Kameralainaa voi kysellä myös korkeakoululta. Esimerkiksi TAMKin VIRMA-hanke on lainannut 360-kameroita lukuisille pirkanmaalaisille yrittäjille: https://projects.tuni.fi/virma/

Kun olet hankkinut 360-kameran, on aika tutustua sen käyttöön. Tärkeintä on muistaa, että 360-videoiden kuvaaminen eroaa perinteisestä videokuvaamisesta. Kamera tallentaa kaiken ympäriltäsi, joten sinun täytyy miettiä tarkkaan, mitä haluat näyttää kuvassa ja haluatko näkyä siinä myös itse.

Tässä muutamia vinkkejä 360-videoiden kuvaamiseen:

  1. Suunnittele etukäteen, mitä haluat kuvata. Mieti tarkkaan, minkä näkökulman ja elämyksen haluat antaa asiakkaillesi.
  2. Kokeile rohkeasti ja kerää palautetta. Tekemällä oppii.
  3. 360-videoissa on tyypillisesti vain yksi otto. Turhaa kiirettä kannattaa välttää, ja videon alussa kannattaa varata hieman aikaa myös siihen, että katsojalla on mahdollisuus katsella ympärilleen ja tutustua videon ympäristöön.
  4. 360-videoiden käsittely on huomattavasti perinteisiä videoita raskaampaa, ja ne ovatkin useimmiten alle viisi minuuttia pitkiä.

360-videoiden julkaiseminen

360-videoiden julkaiseminen sosiaalisessa mediassa on helppoa. Voit ladata videon suoraan esimerkiksi Facebookiin, mutta suosittelemme kuitenkin YouTubea, sillä se on yksi suurimmista videoplatformeista ja mahdollistaa videon upottamisen myös verkkosivuillesi. Muista lisätä videon otsikkoon ja kuvaukseen tärkeimmät avainsanat, jotta se löytyy helposti hakukoneiden avulla.

360-videot ovat erinomainen tapa esitellä matkakohteita, aktiviteetteja ja palveluita potentiaalisille asiakkaille. Nykyiset kamerat mahdollistavat 360-videoiden tekemisen ja julkaisemisen edullisesti ja helposti.

 

TAMKin koordinoiman VIRMA-hankkeen tavoitteena on auttaa pirkanmaalaisia matkailualan yrityksiä löytämään uusia virtuaaliteknologian liiketoimintamalleja. Toteutamme hankkeen yhdessä Visit Tampereen kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Hankkeen verkkosivut: https://projects.tuni.fi/virma/

Kirjoittajat:

Lehtori Ilkka Piiroinen, ilkka.piiroinen@tuni.fi ja opettaja Jukka Holm, jukka.holm@tuni.fi, TAMK

Kuva: Ilkka Piiroinen

 

 

Kommentit

Olen itsekin tykästynyt 360-sisältöihin ja kouluttanut niitä mm. TAMKin opetustoimen hankkeissa. Linkkaanpa tähän omatkin materiaalini 360-kuvien ja -videoiden kuvaamisesta ja jakamisesta. Ohjeet on tehty ThingLinkin skenaariotyökalulla, mutta katsominen onnistuu ilman erillisiä sovelluksia tai kirjautumista: https://www.thinglink.com/scenariocard/1508110653544464387?lang=fi

Matleena Laakso

22.5.2023 15:59

Kiitos Matleena! Olipa hyvin tehnyt ohjesivut- suosittelen tutustumaan!

Ilkka Piiroinen

23.5.2023 09:51

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi