Katse Keniaan

Paluu Keniasta on kerta kerran jälkeen vaikeampaa. Ei sen vuoksi, ettenkö haluaisi tulla kotiin, vaan sen vuoksi, että koulutusmaailman yhteistyön tarve on niin suuri. Tekee mieli jäädä tekemään oikeita töitä. Tulee voimakas tarve auttaa ja pistää töpinäksi.

Olimme Tampereen ammattikorkeakoulun kollegani Juha Lahtisen kanssa Keniassa konferenssissa puhumassa suomalaisesta koulutuksesta, opettajuudesta ja tulevaisuuden näkymistä.  Ajatus konferenssista Keniassa opetusalan johdolle syntyi Kenian opetusministeriön valtiosihteeri Simon Nabukwesin delegaation heinäkuisella visiitillä Suomessa, Tampereella ja TAMKissa. Konferenssin suunnitteleminen ideasta toteutukseen kesti tasan kuusi viikkoa. Konferenssi oli Kenian historian ensimmäinen, jossa kaikkien koulutustasojen johto kokoontui kolmeksi päiväksi Mombasaan pohtimaan CBC:tä (competence based curriculum) sekä koulutusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyön mahdollisuuksia.  Kaikille tuntui olevan selvää asiat teoriassa, mutta miten asiat tehdään käytännössä, olikin jo tuntikausien keskustelujen aihe.

Aiesopimus allekirjoitettu

Konsortiolla TAMK, HAMK (Hämeen ammattikorkeakoulu), JAMK (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), TREDU (Tampereen seudun ammattiopisto) ja TAKK (Tampereen Aikuiskoulutuskeskus) olemme allekirjoittaneet aiesopimuksen yhteistyöstä Kenian eri ministeriöiden kanssa. Nyt on alkamassa vaihe, jossa meidän on paketoitava osaamisemme jälleen kerran sopivaksi kenialaiseen kontekstiin. Referenssejä vastaavanlaisista koulutuskokonaisuuksista tältä konsortiolta löytyy enemmän kuin keneltäkään Suomesta. Pitäkäämme siis kaikki peukkuja, että tämä tärkeä yhteistyöprojekti on suotuisien tähtien alla tässä maailmantilanteessa. Meillä tamkilaisilla on hieno mahdollisuus vaikuttaa isosti Kenian osaamisen kasvuun kouluttamalla opettajia ja opetusalan johtoa.

Luokkahuone Mombasassa

TAMKin kampuksella opiskelee jo 125 kenialaista tilauskoulutusopiskelijaa kolmessa eri tutkinnossa. He ovat erittäin ahkeria ja vastuuntuntoisia opiskelijoita. Hekin haluavat opiskella ja tehdä työtä maansa hyväksi kukin omalla tavallaan.  Kun kuuntelee heidän palautettaan TAMKin opetuksesta ja opettajista, haluan omalta osaltani kiittää kaikkia opettajia siitä työstä, jota olette suurin sydämin heidän kanssaan tehneet. Olette suuria! Yksi nimi nousee kuitenkin aina palautteissa ylitse muiden. Hän on sosiaaliohjaaja Mirja Onduso. Opiskelijoiden palautteiden perustella Mirja on suurista suurin! Iso kiitos vielä erikseen sinulle.

Suurin odotuksin ja nöyränä kohti uusia mahdollisuuksia.

Teksti ja kuvat: Carita Prokki, johtaja, Liiketoiminta ja kansainvälisyys, TAMK

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi