Osaamisen todentamista nykyaikaisesti

Uusi EXAM-tenttitila.
Uusi EXAM-tenttitila. Kuva: Teija Lehto

Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) todennetaan osaamista nykyaikaisesti. Vuodesta 2016 käytössä ollut sähköisen tenttimisen palvelu on laajentunut merkittävästi viime vuosina.

Sähköisen tenttimisen palvelu sisältää sekä EXAM-järjestelmän että tietokoneilla varustetut tenttitilat. EXAM on joustava sähköisen tenttimisen järjestelmä, joka soveltuu sekä kurssi- sekä uusintatenttien suorittamiseen. Keskeinen osa joustavaa sähköisen tenttimisen konseptia ovat teknisesti valvotut tenttitilat.

Hieno järjestelmä – voi tenttiä silloin kun itselle sopii

Opiskelijat ovat ihastuneet joustavan tenttimisen tuomiin etuihin. Opiskelijat voivat itse päättää, milloin haluavat suorittaa tenttinsä opettajan päättämissä rajoissa. Tenttivarauksen peruminen ja ajan muuttaminen on helppoa, joten tenttitilaisuus ei ole riippuvainen sairastumisesta tai työvuorosta.

Digitalisaation myötä tenttitilanteet ovat muuttuneet merkittävästi. Salitenttien hälinä ja kaaos ovat vähentyneet. Kun tenttiaikansa voi valita, EXAM-tentti sopii opiskelijan yksilölliseen elämänrytmiin usein paremmin kuin opettajan päättämä tarkka tenttiajankohta.

Ketterä toimintatapa

Opettajat ovat ottaneet aktiivisesti EXAMin käyttöön. Parhaiten sähköisen tenttimisen hyödyt on oivallettu Sosiaali- ja terveysala -osaamisyksikössä. Iloksemme olemme huomanneet, että EXAMissa tehdään entistä enemmän kielten ja viestinnän, rakennusalan ja biotalouden tenttejä.

Helppokäyttöisenä järjestelmänä opettaja voi lisätä EXAMin nopeasti omaan työkalupakkiinsa. EXAM mahdollistaa nopean arvioinnin ja opiskelijat valmistuvat ajallaan. Opettajan aikaa vapautuu opiskelijoiden ohjaukseen, kun koulutuksen tuen koordinaattorit huolehtivat tenttien valvonnasta.

Sähköinen tenttiminen on nykyaikaa!

COVID-19-pandemia vähensi merkittävästi tenttimisen määrää, koska maalis–toukokuussa 2020 tenttitilat olivat kiinni. Tenttiminen mahdollistui osittain syyslukukaudella 2020, kun tenttimiseen tarkoitetuista tietokoneista otettiin noin puolet käyttöön. Vähitellen tenttimäärät ovat palautuneet pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Graafi sähköisen tenttimisen määrästä eri kuukausina vuosina 2015-2021.

Marraskuussa 2021 avattu 20 tietokoneen tenttitila tuo helpotusta kiireisimpiin aikoihin eli loppuvuoteen ja kevääseen. Samalla TAMK valmistautuu siirtymään korkeakouluyhteisön yhteisen TUNI EXAM -palvelun käyttäjäksi. Pitkä siirtymäaika ja hyvä suunnittelu korkeakouluyhteisön yhteisissä ryhmissä helpottavat käyttäjien arkea.

Uuden tenttitilan myötä pääsemme paremmin todentamaan myös kemian, matematiikan ja fysiikan osaamista. Tenttikoneiden piirtonäytöt mahdollistavat kuvioiden ja laskutoimitusten lisäämisen tentteihin. Ohjelmistovalikoimaa kehitetään ketterästi eri koulutusalojen osaamisen todentamista ajatellen.

TAMK on mukana kansallisessa tenttivierailuverkostossa. Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että opiskelijamme voivat tehdä opintoihinsa kuuluvia sähköisiä tenttejä myös muilla EXAM-paikkakunnilla ympäri Suomea. Erityisesti työelämässä ja harjoittelussa olevat opiskelijat ovat odottaneet tenttivierailun käyttöönottoa.

Sähköisen tenttimisen EXAM-järjestelmän käyttö mahdollistaa monipuolisen osaamisen todentamisen. Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös omakonetenttien mahdollistaminen. Osaamisen todentamisen välineenä EXAM on osoittanut tarpeellisuutensa suomalaisissa korkeakouluissa. TAMKissa suoritetaan tänä vuonna noin 15 000 sähköistä tenttiä.

Kirjoittajat:
Mervi Mustonen, koordinaattori, Koulutuksen tukipalvelut
Sanna Sintonen, erikoissuunnittelija, Koulutuksen kehittämispalvelut

Kuvat:
Kuva EXAM tenttitilasta Teija Lehto
Kuvaajan tenttitilastosta Sanna Sintonen

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi