Opintojakso geneeristen taitojen kehittäjänä – valmiuksia työelämään

Biotuotetekniikan opintojaksoa "Julkaisu ja opintomatka" voisi kuvailla kollektiivisen oppimisen helmeksi, joka kasvattaa valmiuksia työelämään. Opintojakso on ihan oikea projekti, projekti- ja tiimipäälliköineen kaikkineen. Opintojaksolla on kaksi pääasiallista tuotosta: BioHub Annual -julkaisu ja opintomatka.

Toimin vuoden 2023 opintojaksolla ohjaavan opettajan roolissa. Tässä blogikirjoituksessa keskityn nostamaan esille tulleita ammatillisen osaamisen kehittämisen kannalta tärkeitä asioita. Opintojakso tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen sekä hyviä muistoja loppuelämäksi. Rohkenen näin kirjoittaa, sillä olen itsekin osallistunut tälle opintojaksolle opiskelijan roolissa viime vuosikymmenen alussa.

Haasteista selvitään ja tekemällä oppii

Jos jossakin opintojaksossa, niin tässä itsereflektio näyttelee suurta osaa oman kasvupotentiaalin tunnistamisessa. Esimerkiksi, kun opintomatkalla Saksaan saavuttaessa majoituksen varauksessa oli sattunut majoitusyhtiöllä sekaannus, opiskelija Senni Kalsto kommentoi asiaa:

Yleensä soittaminen on minulle erittäin haastavaa ja haluan välttää sitä mahdollisimman paljon. Kuitenkin tällä hetkellä ollessamme ongelmatilanteessa muuta vaihtoehtoa ei ole kuin hoitaa asiat soittamalla…

… Harmittaa ettemme päässeet alkuperäiseen majoitukseen, koska tämä olisi ollut kaikista paljon mukavampi. Olen tästä kaikesta huolimatta tyytyväinen siihen, että kykenin paineenalla selviytymään tilanteesta, jota ei ennalta voinut olettaa.

 

Projektin opiskelijoista Sohvi Mäenpää, Senni Kalsto, Amanda Lahtinen, Amanda Kyläheikkilä ja Aino Aalto selvittelivät, mistä saataisiin korvaava majoitus.

Opintojakso on omiaan kehittämään geneerisiä taitoja kuten ongelmanratkaisukykyä, kokonaisuuksien hallintaa sekä itseohjautuvuutta. Toisaalta työelämätaidoista digitaitojen lisäksi asiakaslähtöisyys ovat keskiössä opintojakson toteutuksessa.

”Mainosmyynnistä julkaisuun” -opintojakson opiskelija Erik Tiainen totesi:

Esimerkiksi ensimmäiset soitot yrityksiin jännittivät todella paljon, vaikka apunani olikin hyvä myyntipuhe. Tämän lisäksi sähköpostien laittaminen, erilaisista asioita sopiminen ja laskujen teko vaati paljon aikaa alkuun. Projektin edetessä näiden teko kuitenkin nopeutui ja itselle tuli varmuutta puheluihin ja yrityksiin kontaktointiin.

Muun muassa nämä opiskelijoiden oppimismatkaa kuvaavat kommentit voidaan tulkita kehittymiseksi ja vanha ehkä kulutkin fraasi pitää paikkansa: kun astuu epämukavuusalueelle, on mahdollista kehittyä, vaaditaan vain hieman uskallusta.

Muistoja loppuelämäksi

1980-luvulta mukana kulkenut opintojakso on tarjonnut turvallisen ja aidon työelämä kokemuksen insinööriopintojensa loppusuoralla oleville opiskelijoille. Oman opiskelijakokemukseni ja nyt vuosikymmen myöhemmin ohjauskokemukseni perusteella opintojaksolla kehitetään työelämävalmiuksia: testataan, harjoitellaan ja opitaan yhdessä, eli kasvetaan insinööreiksi. Opintojakso on hieno perinne päättää tämän usealla eri tutkintonimikkeellä kulkeneen tutkinto-ohjelman insinöörin opinnot ja astua työelämään.

Melkein kaikki opiskelijat kirjoittivat opintojakson raportin loppuun, että heistä oli mukava olla opintojaksolla mukana.

Tässä yksi esimerkki, opiskelijan Sohvi Mäenpää sanoin.

Projektista ja reissusta jäi iso määrä hyviä muistoja ja kavereita, olen kiitollinen, että sain olla mukana tässä projektissa.

Ohjaavan opettajan näkökulmasta oli hienoa seurata huikeita kasvutarinoita ja henkilökohtaisia kehityskaaria projektin alusta loppuun. Vaikka matkaan mahtui myös haasteita (niin kuin kuuluukin) projektitiimi toimi vastuullisesti, yhdessä asioita tehden ja toisiaan tukien.

 

Kirjoittaja: Nina Kukkasniemi, lehtori, TAMK, Rakennettu ympäristö ja biotalous
Kuvat: Päivi Viitaharju

Vuoden 2023 julkaisun pääset lukemaan alla olevan linkin kautta. Julkaisusta löydät muun muassa projektipäällikkö Leevi Mikkolan pääkirjoituksen, mielenkiintoisen tarinan Saksaan ja Hollantiin sijoittuneesta opintomatkasta, sekä huikean projektitiimin jäsenten esittelyt.

https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/biohub_annual/

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi