Koulun myyntifinaalista kohti ammattilaisuutta

Tuloksellinen myyntityö -opintojakson finalistit ryhmäkuvassa.
Tuloksellinen myyntityö -opintojakson finalistit Topi Jaskari, Henna Hakanen ja Arttu Matilainen.

Tampereen ammattikorkeakoulun toisen vuoden opiskelijoiden Tuloksellinen myyntityö -opintojakso huipentui 28.4.2022 järjestettyyn myyntifinaaliin. Yli 30 opiskelijan joukosta erottui taitojensa ja motivaationsa puolesta kolme opiskelijaa, jotka pääsivät näyttämään myyntifinaalissa kykyjään. Myyntikeskustelujen jännittävä suoratoisto auditorioyleisölle sekä ammattiostajan ja -tuomariston läsnäolo saivat Henna Hakasen, Topi Jaskarin ja Arttu Matilaisen loistamaan.

Myyntifinaalia seurattiin TAMKin auditoriossa, jonka valkokankaalle suoratoistettiin videostudiossa käytävät, 20 minuutin mittaiset myyntikeskustelut opiskelijamyyjän ja ostajan välillä. Auditoriossa oli kannustusjoukkoina saman opintojakson opiskelijoita tsemppaamassa finalisteja jännittävässä päivässä.

Finaalipäivänä myyntikeskusteluja arvioi tuomaristo, jossa vaikutti kuusi myynnin ammattilaista: Katariina Kemppi Myynninmaailmasta, Paavo Pörsti Nordic Sales Crewlta, Timo Maijala Punamustasta, Johanna Kivimäki Notkia IT:ltä, Jukka Heikkilä Logotiimistä sekä kansainvälisen myynnin ja myynnin johtamisen YAMK-opiskelija Jesse Röyskö. Finaaliostajana toimi Lauri Impiö SSI Schärefiltä.

Ensimmäisen finaalikeskustelun alkaessa auditorio hiljentyi ja jännitys tiivistyi. Tuomaristo ja finaaliostaja siirtyivät videostudioon valmistautumaan ensimmäiseen myyntikohtaamiseen ja finalistit siirtyivät karanteenitilana toimineeseen auditorion lämpiöön. Ensimmäisenä myyntitaitojaan koettelemaan pääsi Arttu Matilainen. Artun ammattimainen ja rauhallinen ote poiki kolmannen sijan finaalissa. Toisena ostajan kohtasi Henna Hakanen. Henna oli valmistautunut finaalipäivään muun muassa asiakkaalle esiteltävien materiaalien avulla ja iloisella mielellä, mikä näkyi taidokkaassa suorituksessa, sillä Henna otti korkeimman jakkaran ja myi tiensä kisan ensimmäiselle sijalle. Kolmantena finalistina myyjän roolin otti jo pidempään myyntiä työkseen tehnyt Topi Jaskari. Vaikka suoritusaika loppui harmillisesti kesken, niin iloisella persoonalla ja myynnillisillä taidoillaan Topi sijoittui finaalissa toiseksi.

Kaikki finalistit saivat omakohtaisena palkintona tunteen itsensä ylittämisestä. Sen lisäksi jokainen sai itselleen sertifikaatin hienosta suorituksesta ja 45 minuutin mentorointikeskustelun yhden tuomariston edustajan kanssa. Ykköseksi sijoittuneelle Hennalle näitä mentorointihetkiä annettiin palkinnoksi yhteensä kolme, sillä hän voitti myös yleisöäänestyksen.

Tuomaristo jakoi auditorioyleisölle omia kokemuksiaan ja vinkkejä myynnistä. Nuorille tulevaisuuden huippumyyjille myynnin konkarit kertoivat seuraavaa:

  • ole oma itsesi
  • luottamus asiakkaan ja myyjän välillä on avainasemassa
  • epäonnistumisista voi aina oppia
  • älä luovuta, ole sinnikäs!

Myynnin huuma oli finaalipäivänä käsin kosketeltavaa. Finaalin yhteydessä keräsimme kaikilta opiskelijoilta ajatuksia opintojaksosta ja finaalipäivästä. Kysyimme: mikä kuvaa tunnelmaasi kurssin ollessa melkein ohi? Sanapilveen kertyi seuraavia asioita: huojentunut, innostunut, iloinen, surullinen, tyytyväinen, kiitollinen, pettynyt, yllättynyt, energinen, mietteliäs ja odottava. Opiskelijat kertoivat myös olleensa positiivisesti yllättyneitä kurssista ja sen hyödyllisyydestä. He kokivat kurssin tarjonneen turvallisen ilmapiirin myynnin opiskelemiseksi simuloitujen rooliharjoitusten myötä.

Iso kiitos myyntifinaaliin osallistuneille myynnin asiantuntijoille, opiskelijoille sekä opettajille Mika Jokiselle, Sini Jokiniemelle ja Katri Kolille. Kiitos myös opiskelijoille rohkeudesta ja hienoista suorituksista. Erityiskiitokset finalisteille ja onnittelut voittajalle!

Teksti: Pinja Perokorpi, Liiketalouden 3. vuoden tradenomiopiskelija (TAMK)
Kuva: Pinja Perokorpi

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *