Heittäytymisen taito

”On se hurja” oli Lapinlahden lintujen 90-luvun alussa olleen sketsihahmon hokema, kun sketsin aktiivinen hahmo oli tehnyt jotain älytöntä. Tämä hokema tuli mieleeni Huzhoussa, kun seurasin TAMKin ammattilaisten Sannan, Annukan ja Mikon suvereenia osaamista heidän esityksissään. Olivat he hurjia, ei älyttömyydessään, vaan taidoissaan ja heittäytymisessään.

OKM:n rahoittaman Kiina-pilotin avulla olimme Kiinassa otsikolla ”pedagogiikkaa sairaanhoitajan koulutuksessa”. Vierailumme tarkoitus oli yhtäältä ymmärtää sitä, miten sairaanhoitajakoulutusta toteutetaan Kiinassa ja toisaalta avata sitä, miten meillä TAMKissa tätä toteutetaan.

 

Annukka Huuskonen ja Sanna Laiho olivat valmistelleet hienon yhteisesiintymisen, jossa he paitsi avasivat TAMKin sairaanhoitajaopiskelijoiden opintosuunnitelmaa myös antoivat käytännön esimerkin simulaatiotilanteista. Annukan ja Sannan valmistelema simulaatiotilanne toi paikallisen yliopiston lavalle suomalaisen mummonmökin, johon kotisairaanhoitoon saapunut hälytys toi sairaanhoitajan tarkastamaan 92-vuotiaan ”Mairen” kuntoa sen jälkeen kun Maire oli kaatunut ja painanut turvarannekkeen hälytintä. Simuloitua tilannetta seuraavat opettajat ja opiskelijat olivat ällikällä lyötyjä. Kaksi arvostettua asiantuntijaa heittäytyy täysillä tilanteeseen, tietäen tavoitteensa ja uskoen tekemiseensä. Lopussa simulaatiota seurannut yleisö saivat purkutilanteessa kommentoida näkemäänsä ja ehdottaa miten sairaanhoitaja olisi voinut toimia paremmin. Kommentteja tuli apuvälineiden käytöstä, kiitosta potilasta rauhoittelevat otteesta.

 

Mikko Turunen puolestaan piirsi, vahvasti omaan henkilöhistoriaansa nojaten, kuvan suomalaisen koululaitoksen kehityksestä 50-luvulta tähän päivään. Vahvasti tarinallistettu kertomus imi yleisön mukaansa ja henkeä pidätellen väki odotti tarinan seuraavaa käännettä. Mikon luennon jälkeen jokainen kuulija varmasti muistaa, miten suomalainen luokkahuone on muuttunut korokkeella pöydän takana seisovan opettajan passaamisesta tämän päivän valmentavaan otteeseen. Niin vahvasti Mikko tämän tarinan meille visualisoi.

 

On ne hurjia. Nämä meidän huippuosaajat. Ja tiedän kokemuksesta, että nämä kolme tikun nokkaan tässä kirjoituksessa nostettua osaajaa eivät todellakaan ole TAMKin ainoat. Jokainen opettaja heittäytyy tunnista toiseen opiskelijoidensa edessä, ja minä nostan hattua sille. On todella hienoa saada olla mukana esittelemässä tällaista osaamista, ja rakentaa sen avulla yhteistyötä uusille alueille ja uusilla aloilla. On upeaa olla mukana esittelemässä suomalaista tapaa opettaa, kun on heidänlaisiaan heittäytyjiä kollegoina. 

 

Teksti: Hannu Koponen, liiketoimintapäällikkö, TAMK
Kuva: AdobeStock

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi