Metsäalan YAMKissa tekemisen meininkiä

Metsäalan YAMK -opiskelijat yhteistyössä nostamassa ojaan luiskahtanutta kulkupeliä maastoreissulla Juupajoella.

Metsäalan YAMK -koulutus aloitti TAMKissa viime syksynä. Koulutuksen teemana on monitavoitteinen metsänhoito. Tavoitteena on perehtyä erityisesti siihen, miten metsäala saisi parannettua metsäluonnon monimuotoisuuden heikentynyttä tilaa sekä ylläpidettyä ja lisättyä metsien hiilivarastoja.

Ryhmän kanssa olemme syventyneet monitavoitteisuuden keinoihin, niiden tieteelliseen taustaan ja niiden antamiin mahdollisuuksiin. Ryhmässä aloitti 30 erittäin motivoitunutta opiskelijaa, joilla on monipuolista käytännön kokemusta metsäalalta. On ollut hienoa huomata heidän vahva motivaationsa viedä metsäalaa kohti ekologisesti kestävämpää suuntaa. Opinnäytetöinä he suunnittelevat muun muassa luonnonhoitopalveluita yhteistyöyrityksilleen sekä kehittävät metsäalan perusopetukseen monitavoitteisuuteen liittyviä opintoja. Alan yrityksissä ja opetuksessa on siis näkyvissä varsinaista tekemisen meininkiä monitavoitteisuuden ja ekologisen kestävyyden saralla.

Viimeisimmällä opintojaksolla kuulimme moninaista vierailevien asiantuntijoiden joukkoa kansainvälisistä ja kansallisista monimuotoisuustavoitteista ja ohjauskeinoista. Totesimme EU:n biodiversiteettistrategian ja ennallistamisasetuksen tuovan paljon mahdollisuuksia, ei vain monimuotoisuuden ja puhtaiden vesien hyväksi, vaan myös työllisyyden ja talouden näkökulmasta. On siten suuri pettymys, että maamme hallitus asettui vastikään ennallistamisasetusta vastaan, sillä metsäala on jo omaehtoisesti lähtenyt toiminnassaan kehittämään asetukseen liittyviä käytäntöjä.

Koulutus jatkuu seuraavaksi paikkatiedon hyödyntämisen parissa, ja syksyllä perehdymme vielä ennallistamisen käytäntöihin. Porukan valmistuminen häämöttää ensi jouluna. Koulutus on saanut varsin hyvää palautetta opiskelijoilta tähän mennessä, joten samanlaisella paketilla jatketaan uuden ryhmän kanssa syksyllä. Kysyntää monitavoitteisen metsänhoidon osaamiselle riittää sillä haku uuteen ryhmään on ollut varsin vilkasta.

Teksti ja Kuva: Päivi Tiiva

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi