Saavutettavuuden muistilista uudelle opintojaksolle

Saavutettavuudella ammattikorkeakouluopetuksessa tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että itse opetus ja myös sen yhteydessä tarvittavat materiaalit ovat mahdollisimman monelle eri oppijalle sopivia. Tehtävänantojen ja rakenteen selkeydestä tai videoiden tekstityksistä ei ole kenellekään oppijalle haittaa, mutta niiden huomioiminen voi olla osalle oppijoista ensiarvoisen tärkeätä – jopa opintojen etenemisen kannalta ratkaisevaa.

Koostin tämän tekstin joulukuussa 2022 suorittamani TAMK saavutettavuuden osaamismerkin materiaaleista. Keskityn erityisesti opintojaksoihin liittyvään saavutettavuuteen. Suosittelen lämpimästi merkin suorittamista jokaiselle tamkilaiselle. Merkki avartaa silmiä siitä, kuinka monipuolinen ja laaja aihe saavutettavuus onkaan. Olen koonnut tähän blogitekstiin muistilistan asioista, jotka itse yritän muistaa tarkistaa aina uuden opintojakson alkaessani tarjotakseni mahdollisimman saavutettavia materiaaleja ja opetusta.

  1. Tarkista, että Moodlen yläosasta löytyvät kaikki olennaiset tiedot: Zoom-linkki, tapaamispäivämäärät, opintojakson suorittamisen kannalta tärkeät tiedot. Verkkotapaamisiin suosittelen pysyvää linkkiä. Opiskelijat ovat pitäneet siitä, jos aikataulusta esimerkiksi yliviivataan menneet kerrat.
  2. Lisää Moodleen oikeaan sivupalkkiin yhteystietosi sekä valokuvasi. Saat lisättyä tekstilohkon muokkaustilassa vasemman reunan navigoinnin takaa.
  3. Muista mainita alussa siitä, että vaihtoehtoisiin suoritustapoihin suhtaudutaan myönteisesti. Ne voi myös kirjata Peppiin toteutussuunnitelmaan etukäteen nähtäville.
  4. Julkaise kaikki opintojakson kannalta olennaiset jutut, kuten tehtävät, aikataulut ja arviointikriteerit jo heti opintojakson alussa nähtäville.
  5. Laita luentomuistiinpanot Moodleen esille jo ennen luennon alkua. Tästä voi olla iso apu niille, joille keskittyminen on vaikeaa.
  6. Elävöitä materiaalejasi visuaalisilla höysteillä, mutta sen verran maltillisesti, että kokonaisuudesta ei tule joulukuusihimmeli. Yleensä valmiissa esityspohjissa on mietitty jo värien ja fonttien yhteensopivuus.
  7. Ylläpidä omalla tyylilläsi positiivista ja erilaisuutta hyväksyvää ilmapiiriä opintojakson aikana. Hyväksyvä asenne näkyy esimerkiksi sanavalinnoissa, stereotypioita murtavalla tavoilla kirjoitetuissa tehtävänkuvauksissa ja erilaisille mielipiteille avoimena keskustelukulttuurina.
  8. Suosi monipuolisia opiskelumateriaaleja kuten podcasteja ja webinaareja perinteisten kirjalähteiden rinnalla. Kaikki eivät ole luontaisia lukijoita ja onneksi nykyään on jo tarjolla monenlaisia tapoja tutustua teoriamateriaaleihin.
  9. Kerro selkeästi sekä Moodlessa teeman alussa että luentojen alkaessa millaisia asioita tullaan käsittelemään. Usein tähän riittää muutama ranskalainen viiva tärkeimmistä aiheista.
  10. Suosittele korkeakoulun palveluita kuten Sparrista ja Parvea Myös tavalliset tyypit saavat niistä potkua opiskeluihin!

Kirjoittaja: Miina Kivelä, digitaalisen markkinoinnin lehtori, AmO, Digimentori

Kuva: Unsplash

Kuva

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *