MyData-konferenssista näkökulmia datankäyttöön

Mydata2023 Conference toi datasta kiinnostuneita eri aloilta yhteen oppimaan, inspiroitumaan, verkostoitumaan ja tekemään yhteistyötä. Helsingissä 31.5.–1.6.2023 järjestetyssä tapahtumassa oli osallistujia lähes 600 yli 30 maasta.

Datankäytön mahdollisuudet ja siihen liittyvä problematiikka on puhututtanut jo vuosia. Datan merkitys lisääntyy tulevaisuudessa lähes kaikilla aloilla, mutta erityisen ajankohtainen asia on muun muassa liiketalouden, tekniikan ja terveyden aloilla. Konferenssissa eri teemoja tuotiin esille aika yleisellä tasolla. Toisaalta esiteltiin myös konkreettisia esimerkkejä, kuten sovelluksia, joiden avulla terveystietoja voidaan käyttää uudelleen eri datalähteistä. Oli antoisaa ja avartavaa kuulla, mitä eri sektoreilla tapahtuu.

Monissa esityksissä tuli esille Euroopan komission ehdotus eurooppalaisen terveysdata-avaruuden (European Health Data Space) perustamisesta. Eurooppalainen terveysdata-avaruus on terveysasioihin liittyvä ekosysteemi, joka koostuu säännöistä, yhteisistä standardeista ja käytännöistä, infrastruktuureista ja hallintopuitteista. Mahdollisesti toteutuva eurooppalainen terveysdata-avaruus tulee vaikuttamaan myös kansalliseen lainsäädäntöön.

Tapahtuman järjestäjänä toimi MyData Events and Services yhteistyössä MyData Globalin kanssa. Keskeisimpinä partnereita toimivat Sitra ja Helsingin kaupunki. Osallistujia oli eniten yrityksistä. Suomalaisista korkeakouluista osallistujia oli hyvin vähän, TAMKin lisäksi muista ammattikorkeakouluista ei ollut osallistujia. Sessioita oli 70 sisältäen joitakin työpajoja.

Konferenssin pääviestejä mielestämme oli, että läpinäkyvyys ja eettisyys ovat tärkeitä kaikissa dataan liittyvissä asioissa. Lisäksi dataan liittyviä taitoja (skills) tulee kehittää kaikilla kouluasteilla.

TAMKissa on tartuttu dataosaamisen haasteisiin. FairDataAct-hanke vastaa näihin osittain. Hyvä esimerkki koulutushaasteisiin vastaamisesta on ensi vuonna alkava sosiaali- ja terveysalan uusi Dataosaamisen ja tekoälyn ylempi tutkinto-ohjelma.

Meidän tamkilaisten konferenssiin osallistujien mielestä olisi tärkeää, että TAMK voisi organisaationa liittyä MyData-yhteisöön. Yhteisöön liittyminen mahdollistaa laajojen verkostojen luomisen ja yhteistyön kehittämisen. Verkostojen avulla saadaan asiantuntevia hankekumppaneita.

Kirjoittajat:
Eeva Liikanen, yliopettaja, dosentti, Soveltavan tutkimuksen yksikkö
Sari Räisänen, yliopettaja, dosentti, sosiaali- ja terveysala

Kuva: Eeva Liikanen

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi