ASTe – Akateeminen asiantuntijuus Satakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tueksi  koordinoi ja kehittää uusia väyliä yhteistyöhön yliopisto-opiskelijoiden ja työelämän välillä. ASTe on Tampereen yliopiston (yhteiskuntatieteet, Pori) ESR- hanke Porin yliopistokeskuksessa (2018-2020).

Kokemuksia toiminnasta: Annemari Hirsimäki, Satakunnan yhteisökeskus

Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden asiantuntijuudesta kertominen on tärkeää työtä, sillä valmistuvat opiskelijat voivat toimia hyvin monen tyyppisissä asiantuntijatehtävissä, totesi Annemari Hirsimäki Satakunnan yhteisökeskukselta, kun hän jakoi kokemuksiaan yhteistyöstä ASTe-hankkeen kanssa.

Kokemuksia toiminnasta: Porin yliopistokesuksen koordinaatioyksikkö

Porin yliopistokeskuksen koordinaatioyksiköllä on tärkeä rooli muun muassa alueellisen näkyvyyden ja yliopistokeskuksen sisäisen yhteistyön mahdollistajana. Koordinaatioyksikkö on seurannut ja tukenut ASTe-hankkeen toteutusta toimikauden ajan. Yksikön edustajat, Porin yliopistokeskuksen johtaja, professori Tarmo Lipping ja Porin yliopistokeskuksen koordinaattori Miina Yliluoma, avasivat näkemyksiään ASTe-projektista hankkeen päättyessä.

Kokemuksia toiminnasta: Heli Toroska, Pikassos Oy

Toimiva työelämäyhteistyö hyödyttää niin opiskelijaa kuin työelämän edustajaakin. Oppilaitosyhteistyölle on Satakunnassa hyvä pohja, mutta uusia avauksia ja tuoreita näkökulmiakin tarvitaan. Heli Toroska sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksesta kertoo, mitä parannuksia ASTe-hankkeen korostama monitieteinen opiskelija-asiantuntijuus on tuonut sote-alan kehittämiseen.

Kokemuksia toiminnasta: Porin yliopistokeskuksen opiskelijat

Porin yliopistokeskuksen opiskelijat ovat olleet ASTe-hankkeen toiminnan keskeinen kohderyhmä. Tätä artikkelia varten ASTe-hankkeen toteutuksesta ja vaikutuksista keskusteltiin tarkemmin kahden eri alan opiskelijan kanssa. Teemu Peippo ja Taru Slutbäck Porin yliopistokeskukselta kertovat kokemuksistaan.

Kokemuksia toiminnasta: UCPori Career & Coaching

Oli kyseessä sitten ensimmäisen oman alan työpaikan löytäminen, alanvaihto tai aiempaa vastuullisempiin työtehtäviin rekrytoituminen, on yliopisto-opintojen loppuvaiheessa usein tarvetta pohdiskella urasuunnitelmia kokeneen ja työelämää hyvin tuntevan henkilön kanssa. Porin yliopistokeskuksessa opintojen ja työelämän väliseen siirtymävaiheeseen vastaa työelämäyhteistyön konsepti UCPori Career & Coaching. Sen yhtenä, jo paikkansa vakiinnuttaneena toimintamuotona on mentoriohjelma. Tampereen yliopiston ASTe-hankkeessa tehtiin katsaus mentoriohjelmaan työelämän edustajien näkökulmasta.

Vieraskynä: Maisterin lokimerkintöjä 2 - Identiteettiä etsimässä

”Maisterin lokimerkintöjä” on kolmiosainen Vieraskynä-kirjoitusten sarja, jossa nelikymppinen maisteri raportoi työnhaun arjesta nousuineen, laskuineen, yllätyksineen ja uusine oppeineen. Sarjan toisessa kirjoituksessa tutuiksi tulevat asiantuntijan näkökulmasta työnhaun vinkit ja reitit, esimerkiksi verkostoitumistilaisuudet, valmennukset ja videohakemuksen kuvaus.

Vieraskynä: Yhteistyöllä kohti hyvinvoivaa kuntaa

Tulevaisuuden hyvinvoivaa kuntaa rakennetaan yhteistyön, tiedon ja osaamisen yhdistelmällä. Opiskelijat ovat avainasemassa uudenlaisten ratkaisujen löytämisessä, kannustaa Vieraskynä-kirjoituksessa Rauman kaupungin strateginen asiantuntija Kristiina Kuusio.

Hyvinvointi ja osallisuus ovat asiantuntijoiden, ammattilaisten ja asukkaiden yhteisiä asioita: tutustumassa Porin kaupungin organisaatioon

Porin yliopistokeskuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa suuntasi tiistaina 3.3. tutustumaan Porin kaupungin organisaatioon. ASTe-hankkeen ja kaupungin yhdessä järjestämällä vierailulla tarkasteltiin hyvinvointia ja osallisuutta kunnassa niin hallinnon ja johtamisen kuin käytännön kokeilujen ja toiminnankin näkökulmista. Asiantuntija-alustukset herättivät myös vilkasta keskustelua. Tässä jutussa tarkemmin tietoa innostavasta tilaisuudesta.

Tunnelmia tapahtumasta: Satahyvää - Satakunnan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointitutkimuksen päivä 21.1.2020

Korkeasti koulutettujen työelämäpäivän lisäksi tammikuussa tutustuttiin satakuntalaiseen hyvinvointialojen tutkimukseen. Porin yliopistokeskuksella järjestetty Satahyvää-tutkimuspäivä kokosi ensimmäistä kertaa yhteen Satakunnassa tehtävää ja Satakuntaa käsittelevää sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen tutkimusta sekä ajankohtaisia kehittämishankkeita.

Eettisyys, vastuullisuus ja kumppanuus sotehy-palveluissa Satakunnan Soteuttamossa 22.1.20

Soteuttamo on TEM:n ja Sitran lanseeraama konsepti, jota toteutettiin Sipilän hallituksen sote-reformin aikana ympäri Suomea. Se on sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen ja kehittämisen työkalupakki, joka tuo tulevaisuuden tekijät eri aloilta yhteen edistämään ekosysteemiajattelua ja luomaan uudenlaisia kumppanuuksia. Satakunnassa Soteuttamo-konsepti on lunastanut paikkansa sote-alan eri sektoreiden edustajien yhteen tuojana ja ajankohtaiset tiedon lähteenä. Niitä onkin järjestetty säännöllisesti myös hallitusohjelman vaihduttua, viimeisimpänä tammikuussa 2020.

Tieteen kentiltä käytännön työhön: ASTe-hanke mukana lapsiperheiden varhaisen tuen asiantuntijapäivässä 10.12.19

MLL Satakunnan piiri järjesti yhdessä LAPE-muutosohjelman ja Tampereen yliopiston ASTe-hankkeen kanssa ammattilaisille ja päättäjille suunnatun lapsiperheiden asiantuntijapäivän 10.12.19 Porin perusturvan auditoriossa. ASTe-hanke toi Porin yliopistokeskuksella toimivien yliopistojen henkilökunnan ja opiskelijoiden asiantuntijuutta osaksi päivän sisältöä.